Μετά το πέρας του έργου TOGETHER: Developing Responsibility for Social Inclusion and Well Being of All  (που άφησε στην πόλη μας το Κοινωνικό Φαρμακείο - Ιατρείο), παγιώθηκε η συνεργασία του Δήμου μας με το Δικτύου των Περιφερειών της Συνυπευθυνότητας (δίκτυο συνολικά 300 πόλεων -μελών).

 

 Με το δίκτυο αυτό ο Δήμος Καβάλας συνυπέβαλε πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» με τίτλο «Co-ACTE: Χτίζοντας από κοινού με τους πολίτες το ιδανικό της συνυπευθυνότητας». Η πρόταση εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στις 27& 28 Ιουνίου 2016 διοργανώθηκε στην Odemira της Πορτογαλίας η 3η θεματική συνάντηση του έργου με θέμα: «Διασφαλίζουμε από κοινού τα βασικά αγαθά για την για την ευζωία όλων στο σήμερα και στο διηνεκές». Τον Δήμο Καβάλας στη συνάντηση εκπροσώπησε η επιστημονική συνεργάτης του Δήμου Καβάλας, Ιώ Χατζηβαρύτη. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον Δήμο Καβάλας τα επιτυχημένα παραδείγματα του Κοινωνικού Φαρμακείου Ιατρείου, της «Δράσης 4» (ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τις 4 μορφές βίας) του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Καβάλας και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

 

Αντίστοιχα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν επιτυχημένες πρωτοβουλίες στον τομέα της άμεσης ανταπόκρισης στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όπως το δικτύου «χωρίς μεσάζοντες» της Ρουμανίας και Ουγγαρίας, την τράπεζας φαγητού, τα δημοτικά ιατρεία του Βελγίου, το κίνημα προς  διάθεση και κατανάλωση βιολογικών-τοπικών προϊόντων, των κοινωνικών λαχανόκηπων. Στόχος η  σύνδεση όλων αυτών των πρωτοβουλιών και η επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων σε μια πόλη με σκοπό την διασφάλιση την πρόσβασης στα βασικά αγαθά της διατροφής και της υγείας για όλους.

 

Στην διάρκεια της συνάντησης αναζητήθηκαν εκείνες οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ισονομία στην υγεία και την διατροφή και να εξασφαλίσουν ένα βασικό επίπεδο ζωής για όλους. Η επόμενη θεματική συνάντηση του δικτύου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2016 στην Timisoara της  Ρουμανίας με θέμα διακυβέρνηση και πολιτικές για την προάσπιση της ευζωίας για όλους.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ