Η κατασκευή των φυλακών του Νικηφόρου ανατέθηκε το 2002, μετά την τελετή θεμελίωσης από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, στην εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το έργο προχωρούσε άλλοτε σαν την «χελώνα» με εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων και άλλοτε σταματούσε ελλείψει χρημάτων.

Επιτέλους το 2016  για την ολοκλήρωση του έργου, η παραπάνω εταιρία χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων),  με το ποσό των 2.572.391 ευρώ. Τις εργασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής με την επίβλεψη της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», ανέλαβε η κοινοπραξία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ», η οποία από της εγκαταστάσεώς της εργάζεται  εντατικά για την ολοκλήρωσή τους λόγω και της ύπαρξης χρηματοδότησης  αφού ο σχετικός κωδικός ενισχύεται σημαντικά.

Το γεγονός ότι την εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.»  διαδέχθηκε το 2015, σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της, η νέα εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  ευτυχώς δεν επηρέασε  την πρόοδο των εργασιών, παρά  τις επιφυλάξεις που δημοσίως είχα εκφράσει τότε, δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου, γιατί οι εναλλαγές φορέων υλοποίησης, η γενική  αδιαφορία, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, οδήγησαν την κατασκευή σε καθυστέρηση 14 ολοκλήρων ετών. Βέβαια η καθυστέρηση στον Νικηφόρο, έργο που χαρακτήρισα «Νέο Γεφύρι της Αρτας»,  οφείλεται και σε άλλους δικούς μας «εσωγενείς παράγοντες» γιατί κάποιοι θεσμικοί εκπρόσωποί μας  στο παρελθόν, αδιαφόρησαν ή και πολέμησαν την ολοκλήρωσή τους αφού εξ αρχής ήταν  αντίθετοι στην χωροθέτησή τους στην Δράμα. Δεν θα πρέπει να παροραθεί ότι ταυτόχρονα με τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας θεμελιώθηκαν οι φυλακές Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου Θηβών,  που κατασκευάστηκαν εντός του τεθέντος χρονοδιαγράμματος των έξι ετών και ήδη λειτουργούν από το 2008 πλην της Δράμας. Το γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι φυλακές του Νικηφόρου ένας λίγο υποψιασμένος νούς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί.

Πάντως, ούτε το κακό ΠΑΣΟΚ  που «δίωκε την Δράμα» μας έφταιγε, αφού ούτε επί Ν.Δ.  έγινε κάτι, αν και είμασταν χαρακτηρισμένος δεξιός Νομός και κατ’ επέκταση «δεδομένος».

Άλλα επομένως ήταν τα αίτια της καθυστέρησης και όχι οι κυβερνήσεις. Και  ο νοών νοήτω!!!!!

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟ 2015 ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Από το 2015 υπάρχει μεγάλη κινητικότητα  επί του θέματος ώστε τέλος του έτους (2016), σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις (σε μένα προσωπικά) κυρίως των επιβλεπόντων το έργο μηχανικών της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», των υπευθύνων της Κοινοπραξίας «Ιντρακάτ-Αρχιρόδον» που κατασκευάζει το έργο, και δευτερευόντως των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Παρασκευόπουλου και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του παραπάνω Υπουργείου κ.Φυτράκη (από υποσχέσεις υπουργών και λοιπών αρμοδίων χορτάσαμε τα τελευταία χρόνια),  το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή  τέλος του 2016 το σύνολο της κατασκευής και ο εξοπλισμός του.

Όλα τα παραπάνω τα γράφω  μετά λόγω γνώσεως, διότι συχνά πυκνά επισκέπτομαι το εργοτάξιο, όπου ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται  δοκιμές της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας της ύδρευσης, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων κ.λ.π.. Μάλιστα είμαι σε θέση να γνωρίζω  ότι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσφατα δόθηκε εντολή για επίσπευση όλων των υπολειπομένων ελαχίστων εργασιών, πράγμα που ήδη γίνεται.

Θα ήταν όμως η μεγαλυτέρα των παραλήψεων να μην αναφερθώ στην σημαντική  συμβολή του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, που αθόρυβα και γι’ αυτό δημιουργικά, από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε την «πονεμένη ιστορία» των φυλακών και των απαράδεκτων καθυστερήσεων του παρελθόντος, ανέλαβε προσπάθεια κινητοποίησης των πάντων στα αρμόδια Υπουργεία και στην κυβέρνηση, πράγμα που πέτυχε. Σημαντικός βέβαια, επιβοηθητικός των προσπαθειών ήταν και ο ρόλος των λοιπών Βουλευτών  (Δ.Κυριαζίδη-Χ.Κεφαλίδου), που δια των επερωτήσεών τους και της άσκησης πίεσης στα πλαίσια  του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχαν το θέμα στην πρώτη γραμμή των τοπικών διεκδικήσεων.

Όπως όμως και να το κάνουμε η ολοκλήρωση της κατασκευής των φυλακών και ο εξοπλισμός τους πιστώνεται στις θετικές για τον Νομό ενέργειες  του Βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι από τους ανθρώπους που κατά καιρούς ασκώ  δημόσια σκληρότατη κριτική και στον κ.Καραγιαννίδη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στα πλαίσια μας ανέξοδης πολλές φορές κριτικής πρέπει να παραβλέπουμε τα θετικά τα οποία και έχουμε υποχρέωση να επισημαίνουμε. Και αυτό γιατί πιστεύω απόλυτα, ότι η επίλυση των τοπικών θεμάτων πρέπει να είναι πέρα από «κόμματα» και «χρώματα» και ο καθένας δικαιούται να εισπράττει είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά των δράσεων και ενεργειών του.

Όταν τα τοπικά θέματα  τα διεκδικούμε από κοινού (έκαστος στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου) και το τοπικό αίτημα υλοποιείται,  ο κάθε πολιτικός εκφραστής μας πρέπει να εισπράττει ότι του αναλογεί από τους ψηφοφόρους για την  θετική του συνεισφορά και στην συγκεκριμμένη περίπτωση των φυλακών χρέος έχω να εξάρω την συμβολή του κ.Χρήστου Καραγιαννίδη.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΜΕΣΑ;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε για την κατάρτιση στρατηγικού πλάνου διοικητικής αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, με τις  αναγκαίες παρεμβάσεις για την ορθολογιστικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του καταστήματος κράτησης στον Νικηφόρο. Λειτουργεί για τον σκοπό αυτό  ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, το οποίο απέστειλε αίτημα (εδώ και μήνες) για την στελέχωση των φυλακών του Νικηφόρου με το κατάλληλο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η σχετική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ από τα αρμόδια Υπουργεία και οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες.

Επιβάλλεται επομένως

  1. Να γίνει άμεσα η προκήρυξη των θέσεων του ΑΣΕΠ
  2. Να τηρηθεί η δοθείσα υπόσχεση κατά το παρελθόν, όταν χωροθετήθηκαν  οι φυλακές στον Νικηφόρο (αφού  το κράτος πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια), περί επιπρόσθετης μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας των υποψηφίων από τους Δημότες του τόπου φιλοξενίας τους ή έστω από τον Νομό Δράμας. Ετσι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης οι Δραμινοί συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Και μην μου πεί κανένας ότι αυτό δεν γίνεται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ γιατί  έχω στα χέρια μου προκηρύξεις  διαγωνισμών ΑΣΕΠ  με την επιπλέον μοριοδότηση της εντοπιότητας σε ακριτικές και οικονομικά «προβληματικές» περιοχές. Και τέτοια περιοχή  αναμφίβολα είναι η ακριτική και μαρτυρική Δράμα, μονίμως μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση. Είναι γνωστό ότι η Δράμα ήταν σε κρίση προ της επισήμου κρίσεως που ήλθε και την αποτελείωσε.
  3. Μέχρι τότε να λειτουργήσουν άμεσα μία ή δύο πτέρυγες της φυλακής του Νικηφόρου με μετατάξεις σωφρονιστικών υπαλλήλων από άλλες περιοχές της χώρας, αφού ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει μικρά σωφρονιστικά καταστήματα (π.χ. Φωκίδας κ.α.), αλλά κυρίως από τους Δραμινούς που υπηρετούν στις φυλακές Κομοτηνής, Νιγρίτας, Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της χώρας και επιθυμούν να έρθουν στην Δράμα. Πρόσφατα μάλιστα  με την συνοδεία  του Βουλευτού κ. Κυριαζίδη οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Νιγρίτας και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Ευθυμιάδης, δήλωσαν την προθυμία τους να στελεχώσουν τις φυλακές του Νικηφόρου, στον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκη.

Αγαπητέ κ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ   Χρήστο Καραγιαννίδη,

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις και εσύ ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος άμεσης λειτουργίας των φυλακών του Νικηφόρου. Ασκησε πιέσεις στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουπλή για άμεση έκδοση της προκήρυξης πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ με επιπρόσθετη μοριοδότηση της  εντοπιότητας.

Πίεσε τον Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο και τον Γ.Γ. κ. Φυτράκη για άμεση στελέχωση των φυλακών με τους υπηρετούντες σήμερα ανά την χώρα Δραμινούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Αγαπητέ  και αξιότιμε κ. Βουλευτά

Σου απέδωσα τα εύσημα για την επίσπευση και ολοκλήρωση των εργασιών. Χωρίς όμως την λειτουργία των φυλακών η όλη προσπάθεια θα παραμείνει  «κενόν γράμμα». Να γνωρίζεις ότι δεν θα κουραστώ, όπως δεν κουράστηκα όλα αυτά τα χρόνια να παρακολουθώ την  εξέλιξη του θέματος και να αποδίδω «τα του καίσαρος το καίσαρι»,  όχι μόνο γιατί ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας πάλεψα ανατρέποντας την κρατούσα άποψη που δεν ήθελε την ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στη Δράμα και πετύχαμε με τους συναδέλφους μου την χωροθέτησή τους στον Νικηφόρο αλλά κυρίως γιατί πίστευα και πιστεύω απόλυτα  ότι οι φυλακές είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο που δημιουργεί εκατοντάδες μόνιμες  θέσεις εργασίας και έχει μόνο  θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τον Νομό μας.

Και όπως  στο παρελθόν έλεγα  «οι φυλακές δεν είναι Softex ή ΣΕΚΟΒΕ. Είναι εργοστάσιο χωρίς φουγάρο που δεν κλείνει ποτέ».

Αλλωστε διαβλέπω ότι είναι το μόνο έργο που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί στην Δράμα, το οποίο για τις μέρες που ζούμε είναι το πλέον «χρήσιμο». «Σήμερα που όλοι είμαστε για «μέσα», είναι καλύτερα να έχεις μια φυλακή στον τόπο σου. Ολο και κάποιος φίλος θα βρεθεί να σου φέρει ένα πακέτο τσιγάρα». Αυτά μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού κάποιος συμπολίτης μας που ταλαιπωρείται στα δικαστήρια γιατί είχε την ατυχή έμπνευση να συνεργασθεί  επαγγελματικά με το αφερέγγυο Ελληνικό Δημόσιο που δεν του κατέβαλε μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα, ενώ ο ίδιος είναι συνεχώς κατηγορούμενος για Φ.Π.Α.,  Ι.Κ.Α., ΤΕΒΕ, Εφορία κ.λ.π., που τον «κυνηγούν» δικαστικά για χρήματα που το κράτος   δεν του απέδωσε  χωρίς να αποδέχεται  τον συμψηφισμό χρέους και οφειλών.