Ο π. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης σε προσωπική συνομιλία που είχε με τον πάντα ενήμερο και δραστήριο π. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη Γεώργιο εξέθεσε τα «φλέγοντα» ζητήματα του τοπικού αγροτικού πληθυσμού και ενημερώθηκε για τις δράσεις που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και για αυτές που πρόκειται να ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Μέσω αυτού του δελτίου, λοιπόν, θα ήθελε να ενημερώσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής για τις πραγματικές εξελίξεις!

Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της αγροτικής δραστηριότητας είναι το αβέβαιο μέλλον της συνδεδεμένης με τη παραγωγή σπαραγγιού ενίσχυσης. Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός σε ερώτηση του (κατατεθείσα τη 13η Ιουνίου 2016), δρομολογείται να μην αξιοποιηθούν 970.000 ευρώ ενισχύσεων, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Αυτό συμβαίνει, γιατί με υπουργική απόφαση (1550/34105/18.3.2016) εμφανίζεται πως οι σπαραγγοπαραγωγοί δήλωσαν καλλιεργήσιμη έκταση μόνο 14.631 στρέμματα, ενώ στο πλαίσιο των εθνικών αποφάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) η χώρα είχε δηλώσει και καταχωρήσει το καλοκαίρι του 2014, 39.000 στρέμματα. Εν πάση περιπτώσει, εμφανίζεται ένα παράδοξο. Σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπου επίσης έχουν δηλωθεί λιγότερα στρέμματα από αυτά που έχουν καταχωρηθεί στην Κ.Α.Π., με αποφάσεις του νυν Υπουργού έχουν παραχωρηθεί αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, όπως 21% στο ρύζι, 22% στο σκληρό στάρι, 30% στα ζαχαρότευτλα, 38% στη σηροτροφία και 100% στη βιομηχανική τομάτα. Ο νυν Υπουργός δικαιολογεί την αύξηση αυτή φέροντας το επιχείρημα πως δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση. Για ποιο λόγο, όμως, δεν αυξάνει την ενίσχυση των σπαραγγιών με το ίδιο επιχείρημα; Γιατί επιτρέπει, ουσιαστικά, την επιστροφή των αντίστοιχων κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβάρυνση της θέσης των ελλήνων αγροτών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας;

Επιπλέον, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που «έσκασε» σαν βόμβα το τι πρόκειται να συμβεί με την ελληνική φέτα. Όπως αναφέρει ο π. Υπουργός στο από 8 Ιουνίου 2016 Δελτίο Τύπου, ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επηρεασμένος από την αμάθεια και την επιπολαιότητα του, ενεργεί απερίσκεπτα και βεβιασμένα. Από τη μια, ισχυρίζεται πως η εμπορική  Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Νοτίου Αφρικής έχει μονογραφηθεί από τον Σεπτέμβρη του 2014, και από την άλλη, επιβραβεύει τον εαυτό του πως κατάφερε να τη «μπλοκάρει». Η αλήθεια, όμως, αναδεικνύει την αμάθεια του νυν Υπουργού, καθώς η διαδικασία υιοθέτησης συμφωνιών βασίζεται σε νομικά κείμενα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, όντως μονόγραψε την Συμφωνία και τη παρέπεμψε στο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης. Ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνέδραμε τα μέγιστα στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου  να διασφαλιστεί η προστασία της ελληνικής φέτας και των ελιών Καλαμάτας. Πρέπει να τονιστεί πως υπήρχε απεριόριστος χρόνος για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαπραγματευθεί, καθώς δεν είχαν τεθεί οι επίσημες υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών για τη συμφωνία. Η κυβέρνηση, όμως, εξαιτίας της αδιαφορίας της (επιεικής χαρακτηρισμός) αφυπνίστηκε τον Απρίλιο του 2016, όταν και έφτασε στα χέρια των αρμόδιων Υπουργών το Σχέδιο Απόφασης για τη Συμφωνία. Όπως, όμως, αναφέρθηκε προηγουμένως αρμόδιοι Υπουργοί είναι οι Υπουργοί Εμπορίου (δηλαδή ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκης, ο οποίος «ξύπνησε» και αυτός τον Μάιο 2016). Τα λάθη, όμως, δεν έχουν τέλος, καθώς πριν ο κ. Σταθάκης προλάβει να διαπραγματευθεί, ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «κατάφερε» να εκχωρήσει ό,τι είχε πετύχει η προηγούμενη Κυβέρνηση και ως αντίτιμο έλαβε μια απλή δέσμευση ότι κατά τη πρώτη περίοδο της εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας θα εξεταστούν οι περιπτώσεις Π.Ο.Π.. Δηλαδή, αν υπήρχε μία μικρή πιθανότητα να «σώσει» κάτι ο κ. Σταθάκης, ο κ. Αποστόλου το απώλεσε χωρίς δισταγμό.

Από την ανωτέρω διαχείριση καταστάσεων αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η αδιαφορία, αν όχι ανικανότητα, των ανθρώπων που έχουν επιλεγεί για να προασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα. Η ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας της κρίσης ελληνική αγροτιά «ταλανίζεται» ακόμη περισσότερο από αναποτελεσματικές επιλογές ανθρώπων και λύσεων. Η τωρινή κυβέρνηση «καταργεί» έναν έναν τους θύλακες «οξυγόνου» της ελληνικής γραμμής παραγωγής. Ως πότε;    

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Γιάννης Πασχαλίδης