O Νησιωτικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Θάσου αναφέρει σε ανακοίνωση του πως από το 2018 φορείς της Θάσου είχαν καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του υδρευτικού και αρδευτικού ζητήματος στη νότια πλευρά του νησιού, όμως από τότε η κατάσταση παραμένει ίδια.
Ο σύλλογος τονίζει πως εξακολουθεί να υπάρχει το αίτημα για εκβάθυνση του φράγματος των Μαριών, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα.
Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
“Ήδη από το 2018, φορείς της Θάσου καταθέσαμε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με το οποίο παραθέσαμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του υδρευτικού και αρδευτικού ζητήματος στη νότια πλευρά της Θάσου.
Είχαμε, μάλιστα, απευθυνθεί και στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κύριο Θεόδωρο Μαρκόπουλο, ο οποίος είναι γεωπόνος στο επάγγελμα και θεωρήσαμε ότι θα επιδείκνυε περισσότερη ευαισθησία σε σχέση με τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα του νησιού.
Επτά χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει, δυστυχώς, ίδια και απαράλλακτη. Όπως τότε έτσι και τώρα, όλοι οι φορείς της Θάσου εξακολουθούμε να αιτούμαστε την εκβάθυνση του μοναδικού φράγματος της Θάσου, ώστε να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί πλήρως τον σκοπό για τον οποίο και κατασκευάστηκε, να εξυπηρετεί δηλαδή τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα του ΔΔ Μαριών.
Το φράγμα των Μαριών, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετείται η άρδευση του τόπου, βρίσκεται αυτήν την στιγμή μπαζωμένο. Παραθέσαμε σχεδιαγράμματα και τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε πριν 70 χρόνια και έχει εμφανίσει ζημιές σε αρκετά σημεία.
Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται το νερό και να μην μπορούν να αρδευτούν επαρκώς οι ελαιοκαλλιέργειες. Φέτος μόνο, χάθηκε το 80% της παραγωγής, χωρίς φυσικά να δοθεί καμία αποζημίωση από τους υπευθύνους.
Με αφορμή την επανεκλογή του κυρίου Θεοδώρου Μαρκόπουλου, πριν μερικούς μήνες, με αντιπροσωπεία του Νησιωτικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Θάσου, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Καβάλας, κύριο Σωτήρη Λαζαρίδη, τον τεχνικό του Συλλόγου μας, κύριο Ζαλούμη Γεώργιο και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Το Κάστρο», καταθέσαμε αίτηση εκ νέου, στο γραφείο του κυρίου Θεόδωρου Μαρκόπουλου, σχετικά με τα ζητήματα άρδευσης των Μαριών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Ζητούμε την άμεση συνεργασία των αρμόδιων, στους οποίους έχουν κατατεθεί επανειλημμένα οι προτάσεις μας, με την αναγκαία επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν κατατεθεί τόσο στο Δήμο Θάσου, όσο και στην αντιπεριφέρειά μας.
Μάλιστα, ο κύριος Τοψίδης, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για την υλοποίηση του αιτήματος των φορέων του νησιού για την εκβάθυνση του φράγματος, δεν έχει αναλάβει καμία σχετική πρωτοβουλία εδώ και μήνες, ούτε για την εκβάθυνση του φράγματος αλλά ούτε και για τη γέφυρα στον Λάκκο των Μαριών, Καλύβια, Λιμενάρια, Ποτός.
Ενδεικτικά , έχουν κατατεθεί:
- 05/07/24: υπόμνημα προς την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Θάσου και προς τη ΔΕΥΑΘ Θάσου σχετικά με τις γεωτρήσεις στις Μαριές και τη διαχείρισή τους
- 18/07/24: υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θάσου για την κατάσταση και τη λειτουργία του φράγματος και της λιμνοδεξαμενής Μαριών, καθώς και την αναγκαιότητα δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων και μικροφραγμάτων, μαζί με τις απαραίτητες τεχνικές και επιστημονικές εκθέσεις.
- 25/09/24: υπόμνημα προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Σχόλιο και τη ΔΕΥΑΘ Θάσου, σχετικά με την ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού.
- 24/10/24: αίτηση προς τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΘ Θάσου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία, για την κατασκευή μικροφραγμάτων στις Μαριές.
- 29/10/24: υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τη ΔΕΥΑΘ Θάσου, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη (τότε) παραχώρηση της γεώτρησης στη θέση Μάρμαρο του ΔΔ Μαριών και τις καταστροφικές της συνέπειες.
- 09/12/24: υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, με το οποία δηλώναμε την ξεκάθαρη εναντίωση των φορέων και των κατοίκων των Μαριών στην παραχώρηση της γεώτρησης στη θέση Μάρμαρο.
- 27/12/24: αίτηση προς τον Δήμο Θάσου, το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και τον αντιδήμαρχο υπηρεσιών, για πρόσκληση για αγροτική οδοποιία.
Η μόνη απάντηση που λαμβάνουμε στις καταθέσεις των αιτημάτων μας, είναι η αδιαφορία και η απαξίωση. Είναι πιο αναγκαίο από πότε, καθώς πλησιάζει ο καιρός για την απαραίτητη άρδευση του πρωτογενή τομέα της περιοχής, να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, για να μη χαθεί για ακόμη μια φορά η παραγωγή και ο κόπος των ελαιοπαραγωγών, λόγω της έλλειψης νερού.
Τη στιγμή που το νερό από των Λάκκο των Μαριών χάνεται στη θάλασσα, αν ο Δήμος και η Περιφέρεια λάβουν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για την ορθή λειτουργία του υπάρχοντος φράγματος, θα σωθεί η ελαιοπαραγωγή και θα εξυπηρετούνται τα Λιμενάρια, οι Μαριές και η Καλλιράχη, που καλλιεργούν ελιές στον κάμπο τον Μαριών.
Η αδιαφορία των αρμόδιων για τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του, έγινε εξόφθαλμη για ακόμη μία φορά, με τη λαμπερή απουσία των εκπροσώπων του Δήμου Θάσου από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης τομεακών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έλαβε χώρα στην Καβάλα στις 10/12/24.
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συζητήθηκαν προγράμματα, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Δυστυχώς, ο Δήμος Θάσου δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, ώστε να μεταφέρει τα αιτήματα που καταθέτουμε φορείς και κάτοικοι της Θάσου επί χρόνια και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, δείχνοντας για ακόμη μια φορά τις αληθινές του προτεραιότητες.
Όσο και αν ο Δήμος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα, η ίδια η πραγματικότητα των διαψεύδει.
Οι κάτοικοι του νησιού βαρεθήκαμε να ακούμε δικαιολογίες και να βλέπουμε την αδράνεια να καταστρέφει τον τόπο μας.
Θέλουμε πλέον ειλικρινείς απαντήσεις. Αν οι αρμόδιοι δεν προχωρήσουν άμεσα στο έργο της εκβάθυνσης του φράγματος των Μαριών, θα έχουν πλήρη ευθύνη για την απώλεια των ελαιοκαλλιεργειών στην περιοχή των Μαριών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗΣ».”