Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καβάλας και το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας συμμετέχουν στους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Στους παραπάνω εορτασμούς εντάσσονται τρεις πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και έχουν σχεδιαστεί ώστε η μετάδοση γνώσεων να γίνεται βιωματικά. Οι δραστηριότητες αναλυτικά είναι:

Πανεπιστήμιο Παιδιών:

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί η θεματική ενότητα του Πανεπιστημίου Παιδιών «Η πόλη του Καπνού: Ανακαλύπτουμε το χθες και σχεδιάζουμε το αύριο». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού και ξεκινά από την πλατεία Καπνεργάτη στις 17:30 για να καταλήξει στο Μουσείο Καπνού.

Πανεπιστήμιο Παιδιών:

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί η θεματική ενότητα του Πανεπιστημίου Παιδιών «Τα παιχνίδια στο μουσείο κάνουν.... και για μικρούς και για μεγάλους!» στο Μουσείο Καπνού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά στις 12:00 και απευθύνεται σε παιδιά 7 ως 12 ετών και τις οικογένειές τους.

Πολιτιστική εκπαιδευτική διαδρομή «Νεάπολις- Κρηνίδες»:

Στις 28 και 29 Μαΐου 2016 διοργανώνεται πολιτιστική εκπαιδευτική διαδρομή «Νεάπολις - Κρηνίδες», ένα ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν της πόλης και της περιοχής.

Έναρξη διαδρομής: Σάββατο 28 Μαΐου, στις 17:00 (Τελωνείο Καβάλας).

Σταθμοί διαδρομής:

(Σάββατο 28/5) Πλατεία Καπνεργάτη, κτίριο ΟΤΕ, κτίριο Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημαρχείο, Μεγάλη Λέσχη, Δημοτικός Κήπος, μετακίνηση με λεωφορείο και διανυκτέρευση στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων.

(Κυριακή 29/5) Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Ντίκιλι Τας, κεντρική πλατεία Κρηνίδων, επιστροφή στην Καβάλα. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα.

Πληροφορίες για διαθέσιμες θέσεις και εγγραφές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας» (Δ/νση Πολιτισμού «Δημωφέλεια», 7ης Μεραρχίας 1) και στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2510 240983 και 2510 240973 (Καθημερινά: 8:00-22:00 και Σάββατο: 08:30-20:30).

Επίσης, στο πλαίσιο του παραπάνω εορτασμού, την Τετάρτη 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας είναι ελεύθερη.