Πύκνωσε τις τελευταίες εβδομάδες η δραστηριότητα στο νομό Καβάλας των τοπογράφων μηχανικών που εργάζονται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

 

Το έργο έχει «σπάσει» στα δύο επί ελληνικού εδάφους, με τις δύο ξεχωριστές εργολαβίες να ξεκινούν από την Καβάλα και να εκτείνονται έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα η μία και έως την Καστοριά η άλλη.

 

Οι τοπογράφοι έχουν μπει στο τελικό στάδιο των μετρήσεων λίγο πριν οι εκσκαφείς πιάσουν δουλειά. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το έργο να ξεκινάει μέσα στην άνοιξη.

 

Ορισμένες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για ουσιαστική έναρξη των εργασιών από τον Σεπτέμβρη, πράγμα που αν συμβεί θα επιβεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο και τις φήμες για μεγάλη οικονομική δυσχέρεια στην κατασκευαστική κοινοπραξία.

 

Τις κινήσεις του TAP παρακολουθούν στενά οι αγρότες της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων οι οποίοι είχαν αντιδράσει από την αρχή για την όδευση του αγωγού και για το γεγονός ότι αυτός θα περάσει από γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, Θέμη Καλπακίδη, οι αγρότες έχουν ετοιμάσει πολιτοφυλακή και ελέγχουν κάθε κίνηση που γίνεται. Επαναλαμβάνει δε τη φράση «ραντεβού στα χωράφια» που είχε απευθύνει προς την εταιρία, τονίζοντας ότι οι αγρότες παραμένουν ετοιμοπόλεμοι.