Από τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο την Πρώτη του Μάη του 1886, μέχρι τους αγώνες των εργαζομένων στην Ευρώπη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την κοινωνική αδικία και ειδικότερα τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας επικαιροποιούνται με όλο και πιο δυναμικό τρόπο.

 

Ειδικότερα στη χώρα μας, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι αυτές που έδιναν στο κεφάλαιο τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους με το πλέον νόμιμο τρόπο. Μία σειρά αντεργατικών νόμων συμπίεσαν το μισθό, έκαναν ακόμη πιο ελαστικές τις εργασιακές σχέσεις, θεσμοθέτησαν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και έφτιαξαν τον ιδανικό χώρο κάλυψης των «αναγκών» των οικονομικά ισχυρών.

 

Η ταυτόχρονη κάλυψη σκανδάλων και η νομοθέτηση χαριστικών ρυθμίσεων, έφεραν σε ακόμη ευνοϊκότερη θέση τους προύχοντες, οι οποίοι μέσα στην οικονομική κρίση είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται.

 

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν και άλλο αίμα από τον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, παλεύει να προστατεύσει ό,τι άφησαν όρθιο στο πέρασμα τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παλεύει για να ελαφρύνει τα μικρά εισοδήματα, για να βάλει δίχτυ προστασίας των ανέργων, των φτωχών νοικοκυριών, των ανασφάλιστων. Παλεύει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, για μη περικοπή των χαμηλοσυνταξιούχων. Παλεύει για καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία, για μια δημοκρατική παιδεία.

 

Απέναντι λοιπόν στις δυνάμεις της συντήρησης που θέλουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και στις εγχώριες και παγκόσμιες οικονομικές ελίτ, που οδηγούν ανθρώπους στην εξαθλίωση και κοινωνίες στην καταστροφή προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους, οι εργαζόμενοι απαντούν με ενότητα και αγώνα.

 

Όλες και όλοι δίνουμε δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις της Τρίτης 3 Μαίου. Απαντάμε στου εκβιασμούς. Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για δημοκρατία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!

 

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, 28/4/2016