γράφει ο

Βασίλης Λωλίδης

 

Αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και διεθνώς καταξιωμένου Καβαλιώτη στην καταγωγή συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, είναι αφιερωμένο το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και Αττικής κωμωδίας μετά από αυτό της Επιδαύρου. Η φετινή διοργάνωση δανείστηκε τον τίτλο της: «Συνάντηση με τον ήλιο», από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, που γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και με κάθε ευκαιρία τιμούσε τον γενέθλιο τόπο του.

 

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες παραστάσεις και συναυλίες του καλοκαιριού, αλλά και νέες παραγωγές με την υπογραφή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, σκηνοθετημένες από σημαντικούς δημιουργούς. Ξεχωριστές παραστάσεις, που με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, θα απλωθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Από τις βασικές φιλοδοξίες του Φεστιβάλ είναι η κατάρτιση των νέων ηθοποιών με νέα εφόδια. Γι' αυτόν τον σκοπό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (28/8 - 7/9) με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες.

 

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε στον φυσικό χώρο της κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης για ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της άλλοτε φημισμένης πόλης των Φιλίππων.

 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Εύα Οικονόμου - Βαμβακά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή και το έργο του Βασίλη Βασιλικού επισημαίνοντας: «καθώς φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει προς το Επέκεινα, δεν μπορούμε να μην τον ξεπροβοδίσουμε και σε αυτό το ταξίδι με μια γιορτή δημιουργίας. Τοποθετώντας στο κέντρο το έργο και το πνεύμα του, λοιπόν, αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του και τον αφήνουμε να μας εμπνεύσει. Στις έξι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα νέα κείμενα που θα προκύψουν εμπεριέχουν κομμάτια του ή στέκονται απέναντι και συνομιλούν με αυτά».

 

«Συνεχίζοντας τη συνήθειά του να κάνουμε παραστάσεις Εκτός των Τειχών», τόνισε η κ. Βαμβακά, «οι νέες παραγωγές θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν και φέτος κτήρια της πόλης που κοιμούνται. Ένα πρώην τζαμί, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, το φρούριο μιας άλλης εποχής, ένα ερειπωμένο εργοστάσιο, μια γραφική ταβέρνα και φυσικά ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, γίνονται οι περιοχές που θα συνθέσουν τον φετινό μας χάρτη. Και θα δημιουργήσουν μια διαδρομή στο φως που θα περνάει από 21 ξεχωριστούς σταθμούς, 21 σημεία συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών».

 

Θ. Μουριάδης: «Στους Φιλίππους γράφεται η σύγχρονη θεατρική ιστορία της χώρας»

 

Λίγο πριν συμπληρώσει εβδομήντα ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοδοξεί να χαράξει τη δική του φωτεινή πορεία με δύο ατμοσφαιρικές συναυλίες, δεκατρείς σημαντικές φιλοξενίες, έξι δικές του παραγωγές και την παρουσίαση του πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης στη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος αναφέρθηκε τόσο στο ισχυρό θεατρικό αποτύπωμα του σπουδαίου Καβαλιώτη συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικού, όσο και στην πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας να δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς και στους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

 

«Από το μακρινό 1957 μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Καβάλας, «σταθερά και αδιάλειπτα, στους Φιλίππους γράφεται η σύγχρονη θεατρική ιστορία της χώρας, με καινοτόμα σκηνοθετική ματιά και αφαιρετικά ως επί τω πλείστον σκηνικά, υποταγμένα στον λόγο και την καθηλωτική παρουσία επώνυμων πρωταγωνιστών. Αυτή τη διάσταση δίνουν και οι φετινές παραστάσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τόσο στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου, όσο και σε διάφορα σημεία της Καβάλας. Παράλληλα, θα ακουστούν φωνές που άφησαν το στίγμα τους στην εγχώρια μουσική σκηνή και μιλούν στην ψυχή ενός πολύ μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».

 

8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

 

Η αυλαία του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων, θα πέσει στις 7 Σεπτεμβρίου  με έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που τα τελευταία χρόνια δίνει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου, το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Ένα ερευνητικό δημιουργικό camp, που τοποθετεί στο κέντρο του την όλη διαδικασία της μάθησης και επιτρέπει ένα νέο ανανεωτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα.

 

Δίνοντας φέτος μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία και στην έρευνα και λιγότερη στο τελικό αποτέλεσμα, καλεί τρεις καταξιωμένους σκηνοθέτες - δασκάλους (Κωνσταντίνος Ντέλλας, Κώστας Φιλίππογλου και  Violet Luise) να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας και όλοι μαζί να δουλέψουν για δέκα μέρες, συνθέτοντας με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα σώματα και τις φωνές τους, έναν νέο κόσμο.

 

Στη φετινή εκδοχή, συνομιλώντας με την τριλογία της δυστοπίας του Βασίλη Βασιλικού (Το Φύλλο, Το πηγάδι, Το αγγέλιασμα), το  εργαστήριο αναζητά με τη σειρά του τις ευτοπίες και τις δυστοπίες που εμφανίζονται στα κείμενα του αρχαίου δράματος και δημιουργεί ως chorus τα σώματα που θα τις κατοικήσουν. Να σημειωθεί πως το εργαστήριο αποτελεί μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος και πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

 

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

«Ο Έρωτας πιάνει δουλειά»

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ»

Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου

Πρωτότυπη μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Χώρος: Παλιά Μουσική. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

«ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: 'Αρης Μπινιάρης. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

«ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

«ΑΜΛΕΤ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

«Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ»

του Oscar Wilde

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης . Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ»

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Φρούριο Καβάλας. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε»

Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού

Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης . Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Αισχύλου

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

«ΑΙΑΣ» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

«ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» της Εύας Οικονόμου - Βαμβακά

Χώρος: Παλιό Υδραγωγείο Καβάλας - Αμισιάνα

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας        

 

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

«Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ»  του Μολιέρου

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

«ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ»    

της Πηνελόπης Δέλτα

Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

«Ζ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ | ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΕΚΑΒΗ»

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής. Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, Forum

 

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

«ΟΡΕΣΤΕΙΑ»

του Αισχύλου

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος. Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

«ΑΠΟΨΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ»

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Παραγωγή: ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ σε συνεργασία με το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣυνΩΔΗπόροι ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

«ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΟΝΕΙΡΑ»

Βασισμένο στο έργο «Όναρ ημερόφαντον» του Β. Βασιλικού

Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Βαρβάρα Νταλιάνη και η ομάδα

Παλιό Εργοστάσιο Καπνού. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ - ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

«Ξανά Μαζί». Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

 

Κυριακή 1 και Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

«ΤΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ - Πώς Να Επιστρέψεις Στη Θάλασσα»

της Κικής Κέρζελη

Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη - Φωτεινή Μελετιάδου

Καρνάγιο Καβάλας. Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 8ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ»

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

 

Πηγή: ΑΠΕ