Το πρόγραμμα Εορτασμού του Πολιούχου Αποστόλου Παύλου και της 111ης επετείου από την Απελευθέρωση της Καβάλας το έτος 1913 ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια Καβάλας.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

 

Για τον εορτασμό της εορτής του Πολιούχου Αποστόλου Παύλου και της 111ης επετείου από την απελευθέρωση της Καβάλας, το έτος 1913, ορίζονται οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:

 

ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ των οδών, πλατειών, του Φρουρίου της πόλης και όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών και Οργανισμών, κατά τις βραδινές ώρες από την 28η έως και την 29η Ιουνίου 2024, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α. όπως ισχύει.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, Οργανισμών, των οικιών και ιδιωτικών καταστημάτων, από τις οκτώ (8) το πρωί της 28ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 29ης  Ιουνίου  2024.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

10:00 Έπαρση σημαίας. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο της πόλης στις Καμάρες, πλησίον κτιρίου παλιών δικαστηρίων (Διοικητήριο το 1913), εις ανάμνηση υψώσεως της σημαίας από τον πλωτάρχη Αντώνιο Κριεζή.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

19:00 Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου.

20:15 Προσέλευση επισήμων και απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.

20:30 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» δια των   οδών Ομονοίας και Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου.

Ιερός τόπος - Μνημείο Αφίξεως Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη

(παραπλεύρως ιερού Ναού Αγίου Νικολάου)

20:50 Αρτοκλασία, Ομιλία.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

08:00 Επίσημη Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

07:00-10:30 Όρθρος και Πανηγυρική, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου.

10:15 Προσέλευση επισήμων και απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ.

10:30 Δοξολογία για τον εορτασμό της 111ης επετείου απελευθέρωσης  της Καβάλας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γεώργιος Δαλακούρας, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Οικογενειακής Πολιτικής της ΠΑΜΘ.                              

11:15  Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ., τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, Προέδρους Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, Προέδρους Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπροσώπους Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

 

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας Τελετής.

 

20:00 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία. H Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συνδιοργανώνει με το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας, «Νεάπολις» το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός», στα πλαίσια των Ελευθερίων. Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

20:20  Υποστολή Σημαίας  στην  Πλατεία Ελευθερίας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

21:00 Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων. Κατανυκτική Ακολουθία – Αγρυπνία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων στους Αρχαίους Φιλίππους επί των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄.

 

Σε ό,τι αφορά τις Ιεροτελεστίες, παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση τροχοφόρων κτλ., παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές.