Ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας και ο συνονόματος του Κωνσταντίνος Κλιάμπας, είναι δύο ξαδέρφια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ορεινή Σερρών. Κατάγονται από οικογένεια κτηνοτρόφων, και όταν ανέλαβαν τα ηνία του “Μύθου του Βουνού” μίας καθετοποιημένης επιχείρησης αιγοπροβάτων ιδιοπαραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν και ένα ιδιαίτερο κατσικίσιο παγωτό.

 

Σύμφωνα με το aveserres.gr στις παιδικές τους αναμνήσεις η φροντίδα των ζώων και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν σε πρώτο πλάνο αφού οι γονείς, οι παππούδες και οι πρό-παππούδες ήταν κτηνοτρόφοι. Έτσι έμαθαν από πρώτο χέρι πως παράγεται το καλύτερο γάλα αλλά και πως γίνεται το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο. 

 

Μεγαλώνοντας τα παιδιά επέλεξαν να κάνουν σπουδές πάνω στο αντικείμενό τους με στόχο να εξελίξουν την δουλειά και την τέχνη των δικών τους. Έτσι ανέλαβαν τα ηνία του “Μύθου του Βουνού” και φτιάχνουν παραδοσιακά τυριά, γιαούρτια, μυζήθρα με ρίγανη, ανθότυρο, παγωτά και κρέμες από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα ενώνοντας την αρμονικά την παράδοση με την σύγχρονη εποχή. 

 

 

Στα serraikanea.gr και στην Ελένη Λαζάρου μίλησαν τα δύο ξαδέρφια, και απάντησαν σε ερωτήσεις για τη δουλειά τους.

 

 

Από που είστε, που μεγαλώσατε και πως ζείτε;

 

Καταγόμαστε από την Κάτω Ορεινή ΣΕΡΡΩΝ όπου μέχρι και σήμερα διαμένουμε και μεγαλώσαμε.

 

 

Πόσες γενιές κτηνοτρόφοι στην οικογένειά σας;

 

Είμαστε πέμπτης γενιάς κτηνοτρόφοι.

 

 

Τι σπουδάσατε; Και πως αποφασίσατε να επιστρέψετε στο χωριό;

 

Οι σπουδές μας έχουν να κάνουν άμεσα με την επιχείρηση καθώς ο πρώτος σπούδασε στο ΤΕΙ Ζωοτεχνίας στην Θεσσαλονίκη και ο δεύτερος στα Ιωάννινα στην Γαλακτοκομική σχολή .Έτσι λοιπόν για εμάς ήταν μονόδρομος να μείνουμε και να αγωνιστούμε στην επιχείρηση μας δίνοντας την ευκαιρία στον κοσμο να μας γνωρίσει μέσα από όλα όσα παράγουμε!

 

 

Πως προέκυψε η ιδέα για το τυροκομείο και την συνεργασία σας;

 

Η ιδέα του τυροκομείου ήταν μια επιθυμία των πατεράδων μας από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησαν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία καθώς αναζητούσαν το κάτι παραπάνω μέσα από αυτή.

 

Έτσι λοιπόν ένωσαν τα δυνάμεις τους και πλέον αποτελούμε μια οικογενειακή επιχείρηση με δυναμική 7 ατόμων.

 

 

Το όνομα ο Μύθος του Βουνού πως προέκυψε ; Ποιος είναι ο μύθος;

 

Το όνομα του τυροκομείου μας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα όπου ένας από τους προγόνους μας ήταν εργάτης σε ένα Τούρκο Αγά και μετά τον ξεριζωμό και διωγμό αυτών έμεινε ένα κομμάτι ζώων σε αυτόν και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μας. Ο Μύθος έχει να κάνει με την άγρια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής εξού και η αρκούδα που μας συμβολίζει!

 

 

Τι προϊόντα παράγετε; Τι το ιδιαίτερο έχουν;

 

Το τυροκομείο μας δραστηριοποιείτε στον χώρο των λευκών τυριών με κυρίαρχο το κατσικίσιο τυρί και την φέτα, έπειτα περνάμε στον κλάδο των ζύμουμενον προϊόντων με δυο κωδικούς το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι και το πρόβειο, συνεχίζουμε με τα επιδόρπια γάλακτος κρέμες πλούσιες και μοναδικες σε δυο γεύσεις βανίλια και σοκολάτα και φυσικά ρυζόγαλο αποτελώντας το τέλειο σνακ μέσα στην μέρα, τυριά τυρογάλακτος μυζήθρα, ανθότυρο και με βραβευμένο προϊόν την μυζήθρα με ρίγανη, δίνοντας μια πιο υγιεινή και πρακτική λύση σε όσους το αναζητούν.

 

Τέλος το τυροκομείο μας παράγει 12 γεύσεις κατσικίσιου παγωτού αλλάζοντας τα δεδομένα με τα όσα γνωρίζατε για το παγωτό!

 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κατσικίσιου τυριού; 

 

Το κατσικίσιο τυρί μας παράγεται αποκλειστικά από 100% κατσικίσιο γάλα από γίδες ελευθέρας βοσκής της περιοχής του Λαϊλια Σερρών με τα πολλά πλούσια βότανα τα οποία παρέχει. Αυτό είναι και το μυστικό της πλούσιας και πραγματικά ξεχωριστής του γεύσης και ο λόγος που το έχουν αγαπήσει όσοι το έχουν δοκιμάσει.

 

Το κατσικίσιο τυρί εμφανίζει ορισμένα οφέλη για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να καταναλώσουν το αγελαδινό γάλα όπως:

 

  • Καλή υγεία των οστών.
  • Αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Περιέχει προβιοτικά.

 

 

Πως μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί;

 

Το τυροκομείο μας εξυπηρετεί και λιανικής πώληση αλλά και χονδρική έτσι λοιπόν μπορείτε να μας βρείτε σε διαφορά παντοπωλεία στην πόλη των ΣΕΡΡΩΝ αλλά και στα γυρω χωριά συνεχίζουμε με την Θεσσαλονίκη δίνοντας και εκεί μια δυναμική παρουσία στην λιανική πώληση αλλά και σε delicatessen καταστήματα.

 

 

Πως ειναι η ζωη για δυο νέους ανθρώπους στην Ορεινή;

 

Η ζωή στο χωριό έχει τα πλεονεκτήματα της καθώς ζούμε με πολύ περισσότερη ελευθερία και άνεση και με λιγότερη έλλειψη φόβου σε σχέση με της μεγαλουπόλεις φυσικά υπάρχει και η άλλη μεριά που μας δυσκολεύει στην παροχή διαφόρων υπηρεσίων στην καθημερινότητας μας χωρίς όμως να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.

 

 

Ποια είναι η συμβουλή σας στους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα χωριά τους πιστεύοντας πως δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης;

 

Αυτο που καταλαβαίνουμε είναι πως όταν υπάρχει το μεράκι και η όρεξη για δουλειά όλα είναι πιθανά!

 

 

Πόσα άτομα δουλεύουν στην μονάδα σας;

 

Η μονάδα μας εκτρέφει 1000 ζώα με ανοδικές τάσεις στον αριθμό απασχολώντας καθημερινά 5 άτομα για την διαχείριση και την κατάλληλη φροντίδα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στην βόσκηση αποτελώντας το κλειδί της επιτυχίας για ένα πλούσιο γεμάτο γεύσεις και αρώματα στην πρώτη ύλη μας.

 

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον

 

Στο μέλλον βλέπουμε την ανάπτυξη της δυναμικής μας τόσο σε παραγωγή όσο και στην μεταποίηση με στόχο να καταφέρουμε να μπούμε δυναμικά στην εγχώρια αγορά και γιατί όχι με προοπτικές εξαγωγής.