Την άποψη ότι ο τρόπος που γίνονται οι ευρωεκλογές με την πανελλαδική ψήφο έχει ενδιαφέρον και ότι τα κόμματα πρέπει να χτίζουν ονόματα τα οποία κάθε πέντε χρόνια θα διεκδικούν την ψήφο του κόσμου στις ευρωεκλογές, εξέφρασε μιλώντας στο KavalaNews.gr και στον Τάσο Αποστολίδη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

 

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλή δουλειά την προηγούμενη θητεία στο ευρωκοινοβούλιο και τόνισε πως για την Ευρώπη η μεγάλη ήττα την πενταετία που πέρασε ήταν το προσφυγικό.

 

«Αυτό που ψηφίστηκε είναι ότι δημιουργήθηκαν κέντρα κράτησης και δεν μπορούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό νομίζω ότι είναι έτσι κι αλλιώς προβληματικό και σε επίπεδο δικαιωμάτων και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής στρατηγικής γιατί ουσιαστικά χωρίς πολιτικές ένταξης κρατώ ανθρώπους σε κλειστά κέντρα κράτησης για πόσο καιρό και μετά θα τους κάνω τι;

 

Ούτε να τους εντάξω μπορώ, ούτε να τους επιστρέψω μπορώ, ούτε να τους διανείμω σε άλλες χώρες αφού έχω πληρώσει ένα αντίτιμο του εισιτηρίου. Έπαιξε όλη την τετραετία το ψεύδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανοιχτά σύνορα που εμείς ποτέ δεν το είπαμε αυτό.

 

Ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους φέρνει και τους μοστράρει στην Ομόνοια για να λιάζονται. Με ψέματα πορεύτηκαν. Επειδή εγώ δεν την ψήφισα αυτή τη συμφωνία ας μην την είχαμε από αυτό το πράγμα που έχουμε στα χέρια μας»,

 

είπε.

 

Τόνισε πως στη χώρα μας η προεκλογική συζήτηση για τις ευρωεκλογές είναι κακού επιπέδου.

 

«Αν γινόταν μια συζήτηση για παράδειγμα για την ακρίβεια θα έπρεπε να συζητάμε πως αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η Ευρώπη και πως παίρνονται αποφάσεις που δεν ενσωματώνει η Ελληνική κυβέρνηση. Αν γινόταν αυτό θα αποκαλυπτόταν η αλήθεια και η δυναμική των πραγμάτων.

 

Ως έναν βαθμό η ΝΔ είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα που δεν έχει απαντήσεις να δώσει. Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα της Βαρσοβίας. Δηλαδή πάμε ανατολική Ευρώπη σφαίρα. Ποια κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν μείωση των δημοσίων δαπανών που σημαίνει υγεία, παιδεία, πρώτη ήταν η δεξιά και η ΝΔ. ποιοι είναι κατά των δικαιωμάτων; Πρώτη η δεξιά και η ακροδεξιά».

 

Για την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας είπε πως ο μισθός στην Ελλάδα είναι 830 ευρώ μικτά και στο Βέλγιο 2.029 ευρώ.

 

«Όταν παίρνω τον καφέ μου 3,70 με 4,00 ευρώ και στο Βέλγιο τον παίρνω στην ίδια τιμή νομίζω ότι η απόκλιση είναι τεράστια. Σε πολλές χώρες που υπήρχε μεγάλη πίεση ο ΦΠΑ μηδενίστηκε ή μειώθηκε κι έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Η ακρίβεια ήρθε στην Ελλάδα από την πώληση της ΔΕΗ σε μετόχους της ιδιωτικοποίησης και της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας από το λιγνίτη στο καθαρό αέριο από τη Ρωσία. Εκεί είδαμε ότι αυξήθηκε και το κόστος παραγωγής στο χωράφι και το μεταφορικό κόστος και ειδικά στα αστικά κέντρα αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα. Η χάραξη πολιτικής της ΝΔ στο ενεργειακό είναι ένα θέμα που αφορά στην ακρίβεια.

 

Ένα δεύτερο είναι η μονοπωλιακή κατάσταση στα τρόφιμα. Εγώ παίρνω στο Βέλγιο το λάδι της Καλαμάτας πιο φθηνά από ό,τι το παίρνω στην Αθήνα. Το ενοίκιο που πληρώνω στην Αθήνα είναι 1.300 ευρώ και στο Βέλγιο το ίδιο είναι αλλά μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση και ίντερνετ. Στο θέμα της ακρίβειας λοιπόν υπάρχει σαφέστατη ευθύνη του κράτους – μέλους και πως διαχειρίζεται την κατάσταση»,

 

είπε ο κ. Αρβανίτης.

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη