Έναν αιώνα μετά τη Μεγάλη Έξοδο του 1924, ο επώδυνος χωρισμός έρχεται ξανά στη μνήμη στην έκθεση στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι, που παρουσιάζεται ως τις 16 Ιουνίου 2024, με επιμέλεια του αρχαιολόγου Μιχάλη Λυχούνα.

 

 

Σας προσκαλούμε στην επίσημη έναρξη της έκθεσης «Αποχωρισμός», που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 19:00 στο μουσείο.

 

 

Μια λέξη μόνη της μπορεί να περιγράψει, ακόμη και έπειτα από 100 χρόνια, το δράμα της Μεγάλης Εξόδου: χωρισμός - ayrilik.

 

Αποχωρισμός από την προγονική γη, το σπίτι και τα υπάρχοντα, τους γείτονες και φίλους. Η ρητή απόφαση έφερε τον ξεριζωμό των Χριστιανών από την Ανατολία - Καππαδοκία, και των Μουσουλμάνων από την Ελλάδα.

 

Η συλλογή «Καπλάνη» υφασμάτων και φορεσιών του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός», με αυθεντικά έργα του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αναδεικνύει την ποικιλία και τον κόσμο της «καθ’ ημάς» Ανατολής. Η έκθεση οδηγεί σε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Καππαδοκία ακριβώς πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, σε ένα κάλεσμα σε γάμο, ένα τελευταίο συναπάντημα των κατοίκων - Χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ευαγγελιστές, Αρμένιοι, Συριάνοι, καθώς και λίγοι κρατικοί υπάλληλοι και διπλωμάτες από ευρωπαϊκές χώρες ή την Ανατολή, που έφερναν τη μόδα από τα αστικά κέντρα.

 

Η έκθεση προσπαθεί να ενώσει, να ξανασμίξει αυτούς που φύγαν με αυτούς που μείναν.

 

Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου της Τουρκίας.

 

Διοικητικό Συμβούλιο Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ

[email protected] | moha.center 

 

 

Διοικητικό Συμβούλιο Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

[email protected] | www.cappadocianstudies.com

 

(δελτίο Τύπου)