Οι απόφοιτοι του τμήματος Υποκριτικής Τέχνης του ΣΑΕΚ Καβάλας (πρώην ΔΙΕΚ), παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Ελευθερία γένους θηλυκού» σε διασκευή και σκηνοθεσία ενός από τους εκπαιδευτές του τμήματος κ. Μάκη Ακριτίδη.

 

Αναλυτικά, σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 

Η Θεατρική Σκηνή ΣΑΕΚ Καβάλας φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ στις 22 και 23 Μαρτίου 2024 Παρασκευή και Σάββατο  δίνοντας αντίστοιχα από δυο παραστάσεις (απογευματινή 18:30 και βραδυνή  21:00)

 

Η επίσημη  πρεμιέρα δίνεται την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 ώρα 21:00 ώστε να εγκαινιαστεί η λειτουργία της Θεατρικής Σκηνής ΣΑΕΚ Καβάλας με την παρουσία των αρχών, διαφόρων πολιτιστικών φορέων, εκπαιδευτών -εκπαιδευόμενων καθώς και το διοικητικό προσωπικό του ΣΑΕΚ Καβάλας.  

 

Η υπόθεση του έργου αφορά τις ηρωίδες γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 

Γράφει σχετικά για το έργο ο σκηνοθέτης Μάκης Ακριτίδης:  

 

«Μόσχο Τζαβέλα, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Δόμνα Βισβίζη, Ζάλλογος, Έξοδος του Μεσολογγίου. Ονόματα διαφορετικά, μέρη μακρινά, τοποθεσίες απόμακρες. Τούς συνδέει ένας κοινός σκοπός, η Ελευθερία.  Δεν συναντήθηκαν ποτέ στην  ζωή ή σε κάποια μάχη. Τούς ένωσε όμως ένας κοινός σκοπός, ένας κοινός αγώνας.

 

Πήραν το «βάρος» πάνω τους και ύψωσαν ανάστημα και φώναξαν... η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ».   

    

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του έργου στην Δόμνα Βισβίζη, την καπετάνισσα της Αίνου (μία από τίς αρχαιότερες πόλεις της Θράκης), πού μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε η τόσο σημαντική προσφορά της στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

 

Στη θεατρική παράσταση συμμετέχουν  αλφαβητικά οι απόφοιτοι του τμήματος Υποκριτικής Τέχνης:

 

Δέσποιν Γιαρματζίδου,Ελένη Θωμαδάκη, Ιορδάνης Καλαϊτζίδης,Κυριακή Κετιπίδου Γιωργος Λελεκάκης καθώς  και οι εκπαιδευόμενοι β’εξαμήνου ;Ανδρεάνη  Αρετή,Σοφία  Τσάμπρα,Μελίνα  Τσαχπίνη.

 

Η Θεατρική  Σκηνή του ΣΑΕΚ Καβάλας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Καβάλας,τη Διοίκηση και τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας για την παραχώρηση του  χώρου  της σκηνής καθώς  και όλους τους θεατές της πόλης  που θα μας τιμήσουν  με την παρουσία τους. 

 

Επίσης  οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας που με την άδεια και έγκρισή τους παρακολούθησαν  την παράσταση  μαθητές-τριες τελειόφοιτοι Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων της Περιφέρεια μας.

 

Με την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς θα υπάρξει ανακοίνωση για τις νέες παραγωγές μας ελπίζοντας στην εύρεση μόνιμης στέγης της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΑΈΚ ΚΑΒΑΛΑΣ.

 

Ο Διευθυντής του ΣΑΕΚ Καβάλας

Γρηγόρης Ιωσηφίδης