Ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή είναι υψίστης προτεραιότητας γεωστρατηγικά, κατά την παρουσία του στο δεύτερο East Macedonia Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από τη City Hub Events.

 

 

Σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών του Forum αναφέρει τα εξής:

“Η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή είναι υψίστης προτεραιότητας γεωστρατηγικά. Αυτό τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα με τη διπλωματική συντάκτρια στο in.gr, Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο δεύτερο East Macedonia Thrace Forum,  που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από τη City Hub Events.

 

Όπως είπε, η περιοχή «έχει εξελιχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι και διακομιστικό κόμβο στρατιωτικού υλικού». Αναφερόμενος στον ενεργειακό  μετασχηματισμό της Ευρώπης, εξήγησε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει «όλα τα προσόντα για να δει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης να απογειώνονται». «Ό,τι χρειάζεται να έχει μια περιοχή συγκεντρώνονται εδώ. 

 

Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα, δεν τελειώνει» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει συντελέσει μόνο η γεωγραφία της ως πύλη εισόδου αλλά και ο παράγων της εξέλιξης των πραγμάτων. Σήμερα όλα ξεκινούν από εδώ».

 

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στην πρωτογενή παραγωγή, την αλιευτική παραγωγή, το γεγονός ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο ενώ διαθέτει και ορυκτό και μεταλλευτικό πλούτο. «Υπάρχει» συμπλήρωσε, «και πολυπολιτισμικό αποτύπωμα και εσχάτως η περιοχή είναι πόλος έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος» καθώς και «ακαδημαϊκός κόμβος με την αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου».

 

Μιλώντας για τις υποδομές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναφέρθηκε στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική σύνδεση που αναπτύσσεται και υπάρχουν περιθώρια προόδου.

 

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι οδοί ναυσιπλοΐας δεν είναι ασφαλείς και υπάρχει εκτόξευση κόστους εμπορευμάτων. 

 

Η Ελλάδα συνδράμει τις σύμμαχες χώρες συμβάλλοντας στην ασφάλεια» είπε αναφερόμενος στην αποστολή “Ασπίδες”. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκει τρόπους να εντείνει τη ναυτική της παρουσία εκεί που υπάρχουν κίνδυνοι», εξήγησε. «Η προσπάθεια για την ανανέωση των δυνατοτήτων του Στόλου πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

Το East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.”