Ο βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης παραβρέθηκε στην παρουσίαση των Νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Καβάλας και Δράμας.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια, παρουσία Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Φώτη Μάρη, της Μαρίας Μιχαλοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΠΘ και αντιπροέδρου στο ΔΣ της Study in Greece, του αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρου Μαρκόπουλου, του πρώην πρόεδρου των ΤΕΙ Καβάλας, Αθανασίου Μητρόπουλου, του βουλευτή Π.Ε. Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του δήμαρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, καθώς και των προέδρων των Τμημάτων Φυσικής και Χημείας.

 

Αναλυτικά, σχετικό δελτίο Τύπου του Γιάννη Πασχαλίδη αναφέρει:

 

Η δημιουργία των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Καβάλας και Δράμας έγινε σε εφαρμογή του νέου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

 

Συγκεκριμένα, ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικής και Χημείας του ΔΙΠΑΕ με έδρα την Καβάλα, όπως επίσης και η Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής. στην οποία εντάσσονται το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, επίσης με έδρα την Καβάλα, προβλέπεται δε ότι με την ένταξη στο ΔΠΘ, οι εισακτέοι στην Καβάλα θα αυξηθούν περίπου κατά 180 ανά έτος.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που ο Βουλευτής, κατόπιν συζητήσεως με τα μέλη ΔΕΠ της Καβάλας. είχε ήδη θίξει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου είναι μέλος και για τα οποία ο Υπουργός Παιδείας κ.Κυριάκος Πιερρακάκης δεσμεύθηκε ότι θα επιλύσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Ειδικότερα, ο Βουλευτής είχε αναφερθεί στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τη μεταφορά του διοικητικού προσωπικού που υπηρετεί στις Διοικητικές Υπηρεσίες Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου καθώς και των περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν σε αυτές τις έδρες, με την περιοριστική διατύπωση του Νόμου να δημιουργεί ενδεχομένως προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων.

 

Επιπλέον, ο βουλευτής πρότεινε:

 

α) τη μεταφορά πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού και των ταμειακών υπολοίπων κατά αντιστοιχία για αυτά που αφορούσαν τις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμότειχου από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ.

 

β) τη μεταφορά των άμεσων λειτουργικών δαπανών  των εγκαταστάσεων των πόλεων Καβάλας, Δράμας, Διδυμοτείχου και των ενεργών συμβάσεων κατά την μετάβαση από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δ.Π.Θ.

 

γ) την εξασφάλιση του ποσού των 5.500.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για την ανακαίνιση των Φοιτητικών Εστιών της Καβάλας και την ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των πόλεων Καβάλας, Δράμας, Διδυμοτείχου και

 

δ) ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ. να υλοποιεί ως νέος φορέας/δικαιούχος όλα τα έργα – προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που αφορούν και υλοποιούνται στα εν λόγω Ινστιτούτα και Τμήματα, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βουλευτής τόσο στη παρουσίαση όσο και από του βήματος της Βουλής στη ομιλία του επί του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο αποτελείται συνολικά από 205 άρθρα, εκ των οποίων τα 179 εισάγουν ρυθμίσεις για την ενίσχυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων, ενώ με την αναγνώριση του δικαιώματος για δημιουργία παραρτημάτων υφιστάμενων ξένων μη Κρατικών ή Κρατικών Πανεπιστημίων έρχεται να ρυθμίσει μια κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή πρακτική και η οποία αναμένεται να ωφελήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Όμως για τη περιοχή μας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσμοθετεί κάτι πολύ σημαντικό, για λόγους ακαδημαϊκούς όσο και εθνικούς, με την ανάδειξη του ΔΠΘ σε τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και την παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου της Καβάλας.

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας