Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, λένε οι επιστήμονες, σε ένα ακόμη καμπανάκι για την κλιματική κρίση.

 

Μάλιστα κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, η θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν κατά 1,52°C υψηλότερη από ό,τι την περίοδο 1850-1900!

 

Μέση θερμοκρασία 13,14°C, ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου.

 

Περισσότερες από 190 χώρες δεσμεύτηκαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε «πολύ κάτω» από την άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

 

Οι χώρες συμφώνησαν επίσης να «συνεχίσουν προσπάθειες» για να διατηρήσουν την θέρμανση εντός του ασφαλέστερου ορίου του 1,5 C, μετά το οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

 

Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής (CCCS) της ΕΕ Copernicus δήλωσε: «Το 2024 ξεκινά με έναν ακόμη μήνα που σπάει ρεκόρ. Όχι μόνο είναι ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί, αλλά μόλις βιώσαμε μια περίοδο 12 μηνών άνω του 1,5°C πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς. 

 

Οι ραγδαίες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

 

Πηγή: Naftemporiki. gr με πληροφορίες από Le Figaro, SkyNews