Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Πασχαλίδης, επισκέφθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και συζήτησαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τον υγειονομικό τομέα στην Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα το Γ.Ν. Καβάλας και τα κατά τόπους Κ.Υ. της ευρύτερης περιοχής.

 

Αρχικά, ο βουλευτής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο επρόκειτο να ενισχυθεί με 40 νοσηλευτές, ωστόσο η διαδικασία τοποθέτησης τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη δημιουργίας Αιμοδυναμικού Κέντρου, Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, ενώ υπογράμμισε το ζήτημα της υποστέλεχωσης του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου, καθώς  και του αγγειογραφικού εργαστήριου.

 

Επιπλέον, ο κ. Πασχαλίδης έθιξε και πάλι το πάγιο αίτημά του για την τοποθέτηση Ιατροδικαστή στην Καβάλα, ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και όλες τις όμορες περιοχές, όπως Δράμα, Ξάνθη και Θάσο.

 

Επιπροσθέτως, οι δύο άνδρες συζήτησαν το πρόβλημα της απουσίας ανεξάρτητης Ψυχιατρικής Κλινικής καθώς και το θέμα των δευτερογενών μεταφορών των ασθενών.

 

Καίριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε, επίσης, η αξιοποίηση από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας του ασθενοφόρου, το οποίο μετά από  πρωτοβουλία του ίδιου του βουλευτή και με συντονισμένες ενέργειες από κοινού με τον Ερυθρό Σταυρό Καβάλας, ήρθε από το Μπάρι Ιταλίας στην Ελλάδα.

 

Το ασθενοφόρο αυτό αποτέλεσε δωρεά του Ερυθρού Σταυρού Ιταλίας, ωστόσο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί, παρά τις συνεχείς προσπάθειες.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Κ.Υ. Χρυσούπολης υπάρχει μεγάλη έλλειψη οδηγών-διασωστών. Επίσης, ζήτημα υπάρχει και όσον αφορά την στελέχωση του ασθενοφόρου από ιατρό.

 

Σοβαρή έλλειψη διασωστών –οδηγών αντιμετωπίζει και το Κ.Υ. Πρίνου όπως και τα Περιφερειακά Ιατρεία Καλλιράχης και Λιμεναρίων στη Θάσο.

 

Περαιτέρω, ο βουλευτής αιτήθηκε την τοποθέτηση ακόμα ενός Ιατρού Γενικής Ιατρικής και ενός νοσοκόμου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ.

 

Ειδική αναφορά έγινε από τον βουλευτή στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής ΙΕΚ διασωστών στην Καβάλα όπως επίσης και στην έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΔΙΕΚ, προτείνοντας τη σύμπτυξη των διδακτικών ωρών.

 

Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Θάσο, καθώς εξαιτίας της απαγόρευσης του απόπλου τους χειμερινούς μήνες δημιουργείται κίνδυνος για την ίδια την ζωή των ασθενών που υποχρεούνται να μεταφέρονται στην Καβάλα.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά:

 

«Θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό για τη σημερινή συνάντηση. Αναφέρθηκα αναλυτικά σε όλα τα ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματά μου. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε πως θα τα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.»

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

(δελτίο Τύπου)