Η αλλαγή σελίδας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός και το νέο σύστημα χρωματιστής τιμολόγησης έκανε ποδαρικό, φέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις τιμολόγια χαμηλότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

 

Πλέον, όλοι οι καταναλωτές μεταφέρθηκαν σε ένα μεταβατικό-ειδικό τιμολόγιο (πράσινο χρώμα), εκτός κι αν κάποιος είχε επιλέξει άλλο πρόγραμμα πριν από την Πρωτοχρονιά.

 

 

Η «μάχη» των τιμών

 

Οι πάροχοι μπήκαν στη «μάχη» των τιμολογίων με σειρά εκπτώσεων, ενώ η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και η συγκράτηση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έφεραν φθηνότερο ρεύμα. 

 

Η πιο χαμηλή τιμή της αγοράς στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Ιανουάριο είναι 0,13635 €/kWh, ενώ μπορεί να φτάσει έως 0,1706 €/kWh. Οι τιμές του τελευταίου τριμήνου (μέσος όρος) με τις κρατικές επιδοτήσεις κυμαίνονταν στα 0,143 €/kWh.

 

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν τις χρεώσεις και για τα μπλε τιμολόγια και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. 

 

Σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν καταναλωτές που δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία της παρακολούθησης κάθε μήνα των χρεώσεων και των μεταβολών τους, οι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές που κινούνται μεταξύ 15 και 18 λεπτών ανά κιλοβατώρα, δηλαδή γύρω στα 3-4 λεπτά πάνω από τα φθηνότερα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια.

 

Σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι επίσης κυμαινόμενα, αλλά κάθε εταιρεία έχει εντελώς διαφορετικά προϊόντα και άρα η σύγκριση δεν είναι εύκολη, οι τιμές που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα αναμένεται να κινηθούν στα 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα.

 

Οσοι λογαριασμοί φτάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους καταναλωτές μέσω email υπάρχει ενεργό λινκ, το οποίο παραπέμπει σε ειδική ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). 

 

Σε αυτή τη σελίδα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα κάθε μήνα όλα τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Θετικά και αρνητικά

 

Το πράσινο τιμολόγιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι έχει κλειδωμένη τιμή χρέωσης αυτήν που ανακοινώνει ο πάροχος στην αρχή κάθε μήνα, ωστόσο είναι εκτεθειμένο στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία βαφτίστηκε μηχανισμός διακύμανσης. 

 

Ταυτόχρονα δεν προβλέπεται πέναλτι σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ρεύματος στο τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει στο μπλε τιμολόγιο, το οποίο όμως περιλαμβάνει ρήτρα αποχώρησης, ενώ αρκετά ελκυστικό είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο, ωστόσο από τις κυμαινόμενες χρεώσεις του μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι έχουν έξυπνο μετρητή.

 

Το μεγαλύτερο «συν» είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης για το ποιος είναι ο φθηνότερος και ποιος ο ακριβότερος πάροχος, με τους καταναλωτές που το επιλέγουν να μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλον πάροχο χωρίς κάποιο πέναλτι, ακόμη και κάθε μήνα. Παράλληλα, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι και το πολύ χαμηλό πάγιο.

 

Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημα με τα σταθερά είναι ότι οι τιμές που προσφέρουν στους καταναλωτές για διάστημα 3, 6 ή 12 μηνών δεν είναι και πολύ υψηλότερες από αυτές στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα). 

 

Βέβαια, αν οι διεθνείς τιμές καταρρεύσουν, τότε ο ίδιος πελάτης θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα ακριβό προϊόν, από το οποίο θα μπορεί να βγει μόνο πληρώνοντας τη «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης».

 

 

πηγή: tanea.gr - Γιώργος Φωκιανός