Το βράδυ της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, στις 9 μμ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με ελεύθερη είσοδο, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας φιλοξενεί τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, έναν από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, σε ένα υπέροχο Ρεσιτάλ με έργα του Αυστριακού συνθέτη του Ρομαντισμού Φραντς Σούμπερτ (Franz Schubert). Συγκεκριμένα, στο μοναδικό ρεσιτάλ του ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει και τις οκτώ αριστουργηματικές Impromptus του Σούμπερτ – έργα που διαπνέονται από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του Ρομαντικού ύφους: λυρισμό και μελωδικότητα, δυναμισμό και δραματικότητα, ποίηση και εκφραστικότητα.

 

Ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου μελέτησε με τις Ι. Σημηριώτη (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Πιάνου με άριστα παμψηφεί) και Δ. Ευνουχίδου. Με υποτροφία του Ιδρύματος “Λ. Βουδούρη” σπούδασε στην Κολωνία (Hochschule fur Musik Köln), απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα Σολίστ με άριστα (τάξεις Α. Kontarsky, A. Valdma), ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα του παιδαγωγικού τμήματος. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Scottish Academy of Music and Drama, που οδήγησαν στον τίτλο Master in Performance (τάξη του καθηγητή V. Sangiorgio).

 

Εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Νιόρ, Βερολίνο, Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κ.ά.). Μελέτησε με διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι D. Βashkirov, R. Kehrer, M. Tirimo, D. Alexeev, C. Ortiz κ.ά. Το 1992 πήρε το βραβείο “Φ. Νάκα”, ενώ το 1993 κατέλαβε τη θέση του αναπληρωματικού πιανίστα της ορχήστρας νέων της ΕΟΚ. Το 1995 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της Helexpo με τον ομποΐστα Δ. Βάμβα. Το 1998 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 διακρίθηκε στο Governor’s Recital Prize Competition (Γλασκώβη) και βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Grand Konzerteum. Τέλος, το 2002 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου “Γ. Θυμής”.

 

Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 25 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου και εκτείνεται χρονικά από τον Bach μέχρι τους σύγχρονους μας συνθέτες του 21ου αιώνα. Οι εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το Musashino Center Tokyo, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ απέσπασαν θερμές κριτικές.

 

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Apollon Orchestra Berlin, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, την Ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ, την Ορχήστρα Contra Tempo την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

 

Έχει τακτική συνεργασία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Δισκογραφικά, κυκλοφόρησε τα έργα του Ντ. Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο με τον σαξοφωνίστα Θ. Σωτηριάδη, ενώ έχει κυκλοφορήσει ηχογράφηση ζωντανής συναυλίας του Piandaemonium και κύκλος τραγουδιών του Αιμ. Ριάδη. Από το 2012 είναι υπεύθυνος της οργάνωσης και της παραγωγής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (www.thessalonikipianofestival.gr).

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.                       Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

Χαράλαμπος Κουφατζής                             Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος