Τη σημασία για την Καβάλα, αλλά και συνολικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της εγκατάστασης Βάσης Ετοιμότητας/Επιφυλακής Εναέριων Μέσων (Ελικοπτέρων) τόνισε η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη στο πλαίσιο της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σ/Ν του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών» την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

 

Το ορεινό ανάγλυφο της χώρας, τα πολλά περιστατικά με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους, τόσο Ελλήνων όσο και επισκεπτών από το εξωτερικό, υποχρεώνει σε αναμόρφωση του Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης, κάτι που επιτελεί το συγκεκριμένο Σ/Ν.

 

Είναι επίσης ουσιαστικό βήμα για την κάλυψη με εναέρια μέσα δυσπρόσιτων περιοχών στις οποίες η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη ως αδύνατη, αλλά και εξαιρετικά χρονοβόρα με συμβατικά μέσα (ασθενοφόρα).

 

Παράλληλα, το Σ/Ν βελτιώνει, ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση, τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης, όσο και εκείνο της διαχείρισης κρίσεων.

 

H συμπερίληψη στον Εθνικό Μηχανισμό συνδέσμων από τους φορείς διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ακραίου καιρικού φαινομένου.

 

Όπως σημείωσε η κυρία Δεληκάρη τα φαινόμενα αυτά θα εμφανίζονται με συχνότερη περιοδικότητα κι έτσι οφείλει η Πολιτεία να διαμορφώσει τις δομές της με τέτοιον τρόπο, ώστε όχι μόνο να βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά να διαθέτουν ολοκληρωμένο σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο.

 

Συνολικά, πρόσθεσε η κυρία Δεληκάρη, το Σ/Ν θέτει στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας όλα τα όπλα που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, συνιστώντας ένα καίριο βήμα για την αναδιάρθρωση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων, ιδίως εάν αναλογιστούμε τα όσα προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, με πρόσφατα παραδείγματα αυτά της Θεσσαλίας και του Έβρου.

 

Η Πολιτεία, κι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μένουν αδρανείς, παίρνουν πρωτοβουλίες, νομοθετούν προς την σωστή κατεύθυνση, σχεδιάζοντας τις στρατηγικές που θα αποτρέψουν ή θα περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.

(δελτίο Τύπου)