Ανοιχτή επιστολή στέλνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου για το πρόβλημα της ακαρπίας στο νησί.

 

Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θάσου, τον δήμαρχο Θάσου, τον Επικεφαλής Αντιπολίτευσης, τους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας από το φαινόμενο της ακαρπίας στη Θάσο.

 

Βρίσκονται λοιπόν αντιμέτωποι με την καταστροφή της σοδιάς τους, χωρίς την κάλυψη από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς το πρόβλημα ακαρπίας στην ελιά δεν αναγνωρίζεται ως ζημιογόνο αίτιο και δεν αποζημιώνεται από τον οργανισμό.

 

Ποιο συγκεκριμένα, λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρχαν στον νησί όλο το προηγούμενο διάστημα (ανομβρία), είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι πουρνάρια και αγριελιές να ξεραθούν και να πέσει η παραγωγή στο 5-10% της προηγούμενης χρονιάς.

 

Η απόγνωση των ελαιοκαλλιεργητών από την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη των καλλιεργητικών εσόδων είναι μεγάλη.

 

Σε καμία περίπτωση αυτές οι απώλειες δεν καλύπτονται με την βελτιωμένη τιμή του προϊόντος μια και η προηγούμενη παραγωγή πουλήθηκε σε τιμές 3-5 ευρώ το κιλό και το όποιο κέρδος το καρπώνονται οι έμποροι και οι εταιρίες.

 

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, έχουμε και την μείωση της ΚΑΠ κατά 20% στην βασική ενίσχυση.

 

Αυτήν την μείωση την είδαν ήδη οι παραγωγοί στους λογαριασμούς τους πριν λίγο καιρό στην προκαταβολή πληρωμής.

 

Ρωτάμε τον κύριο Δήμαρχο με ποιον τρόπο θα παρέμβει στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου.

 

  • Για να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών της ακαρπίας
  • Για να αποζημειωθεί από τον ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς
  • Για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
  • Για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ

 

Οι Σύμβουλοι                                                                                                                                                                                                                                                                                         Χρυσάφης Νικόλαος

Κυριατζίδου Χαρίκλεια

Λαμπρινίδης Λάμπρος