Σε σχέση με τη συζητούμενη σήμερα, 21.1.2016 στην Ολομέλεια της Βουλής άρση της ασυλίας μου, αισθάνομαι την ανάγκη να ενημερώσω τους συμπολίτες μου σχετικά με το θέμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 23.5.2011 στο οποίο ήμουν εκλεγμένο μέλος του, αποφάσισε κατόπιν τεκμηριωμένης νομικά εισηγήσεως του τότε δημάρχου κ. Κων/νου Σιμιτσή, υπέρ της μη ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, ιδιοκτησίας Γαλακτίδου Μαρίας που βρίσκεται επί της οδού Μ. Μερκούρη 42 στο Παληό Καβάλας. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου –που λήφθηκε διαπαραταξιακά με πλειοψηφία 28 ψήφων - για τη μη ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος, πέρα από την εμπεριστατωμένη πρόταση της Δημοτικής αρχής, στηρίχθηκε σε αρχές που καθ’ όλη τη διαδρομή μου καθορίζουν την πολιτική και ηθική μου στάση.

Ως άτομο ασχολούμενο με τα δημόσια, οφείλω να τηρώ την αρχή του μέτρου, να μην παραβιάζω τις αρχές της χρηστής διοίκησης και κυρίως αυτήν της αναλογικότητας. Εκτιμώ ότι με την επιβολή αυθαιρέτων δυσανάλογων επαχθών μέτρων, από την πλευρά της διοίκησης σε βάρος πολιτών για παραβάσεις επουσιώδεις, διαιωνίζεται το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ διοίκησης και διοικούμενων. Δημιουργείται ταυτόχρονα σειρά προβλημάτων σε πλειάδα επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, οδηγώντας τη Διοίκηση στο πεδίο καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας.

Με δεδομένο ότι στη συνέχεια της υπόθεσης η άδεια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, αποδεικνύεται η ορθότητα της απόφασης – τόσο της δικής μου όσο και των υπολοίπων 27 συναδέλφων - στο πλαίσιο της άσκησης των ορίων της αρμοδιότητας μου. Η απόφαση μου αυτή υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από καλή πίστη, ακεραιότητα, αμεροληψία και ευθύτητα έναντι των συμπολιτών μου. 

Συγκεφαλαιώνοντας, δηλώνω ότι θεωρώ τιμητικό για την πολιτική μου ηθική υπόσταση και λειτουργία το να υποστηρίζω λόγω και έργω την προστασία των συνανθρώπων μου από την τιμωρητική σε βάρος τους στάση της διοίκησης και στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μου να στέκομαι εμπόδιο στην καταχρηστική άσκηση της εξουσίας.

Αισθάνομαι, τέλος, την ανάγκη να ενημερώσω τους συμπολίτες μου ότι από την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της 19.1 αποφασίστηκε ομόφωνα η μη άρση της ασυλίας μου. Ωστόσο, στοιχημένος απαρέγκλιτα στις αρχές μου, ζήτησα από την Ολομέλεια της Βουλής να μου δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστώ την αθωότητα μου, ώστε αφενός να μην υπάρχει το παραμικρό ψήγμα συγκάλυψης και αφετέρου να έχω ισότιμη αντιμετώπιση με τους πρώην συναδέλφους μου. Με αυτό το αξιακό σύστημα πορεύτηκα σε όλην μου τη διαδρομή. Δε θα απομακρυνθώ από αυτό.