γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Ανύπαρκτη είναι η δωρεάν μεταφορά με την αστική συγκοινωνία από και προς τα σχολεία για την πλειοψηφία των μαθητών στην πόλη της Καβάλας.

 

Οι μαθητές που μετακινούνται στις σχολικές μονάδες με τα αστικά λεωφορεία είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μισό εισιτήριο 0.60€ για να πάνε και μισό για να γυρίσουν.

 

Οι μαθητές που μεταφέρονται με την αστική συγκοινωνία στο 5ο Λύκειο αναγκάζονται να πληρώσουν 1,10€ καθώς σύμφωνα με το αστικό ΚΤΕΛ η περιοχή που στεγάζεται η σχολική μονάδα είναι εκτός σχεδίου πόλης.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η μεταφορά́ μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες με ειδικά́ μαθητικά́ δελτία και ιδία μέσα των Περιφερειών και των Δήμων προβλέπεται για την απόσταση της κατοικίας τους μέχρι την σχολική μονάδα:

 

α. 1,2 χιλ. για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

 

β. 2,5 χιλ. για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ».

 

 

Στην πόλη της Καβάλας η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στην ουσία καταργείται

 

Όπως φαίνεται Περιφέρεια, Δήμος και Αστικό ΚΤΕΛ επικαλούμενοι τη συγκεκριμένη εγκύκλιο καθιστούν την δωρεάν μεταφορά των μαθητών στην Καβάλα αδύνατη καθώς θεωρούν ότι κανένα σχολείο στον αστικό ιστό δεν βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2,5 χιλιομέτρων.

 

Και αυτό μπορεί να ισχύει για τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου κυρίως οι μαθητές πηγαίνουν με τα πόδια. Τι γίνεται όμως για το 5ο Λύκειο Καβάλας το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Σίλα ή το 4ο ΕΠΑΛ το οποίο βρίσκεται στην περιμετρική.

 

Οι μαθητές που μένουν αρκετά μακριά από τα σχολεία, καλούνται (πλην κάποιων εξαιρέσεων) να πληρώσουν το αντίτιμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας.

 

Φορείς και υπεύθυνοι, επικαλούνται τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πρακτικά δεν ισχύουν και βάζουν τους μαθητές να πληρώνουν για τη μετακίνησή τους.

 

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας υπεύθυνος για να μετρήσει μέσα από το my school την απόσταση της κατοικίας τού μαθητή με το σχολικό κτίριο, είναι ο διευθυντής του κάθε σχολείου.

 

Εκείνος δίνει το πράσινο φως για την έκδοση των μαθητικών δελτίων τις οποίες εκδίδει το αστικό ΚΤΕΛ.

 

Το 4ο ΕΠΑΛ για παράδειγμα είναι σε απόσταση άνω των 2,5 χιλιομέτρων από τα περισσότερα σημεία της Καβάλας καθώς βρίσκεται στην περιμετρική. Εκτός αν κάποιος μαθητής μένει στη Δεξαμενή ή στα Ποταμούδια και πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο.

 

Ομοίως και το 5ο Λύκειο στον Άγιο Σίλα, ασχέτως αν από την υπηρεσία αναφέρθηκε ότι οι κατοικίες των παιδιών στο συγκεκριμένο σχολείο είναι τριγύρω. Αν ήταν έτσι γιατί θεωρείται εκτός σχεδίου πόλης και τα παιδιά αναγκάζονται να πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο;

 

 

Αντιθέτως για κάποιον μαθητή που θα έρθει στο Λύκειο από τη Νέα Καρβάλη ή τον Αμυγδαλεώνα η μεταφορά και με το υπεραστικό και με το αστικό ΚΤΕΛ (εάν το χρησιμοποιήσει) είναι δωρεάν καθώς το σχολείο του από το σπίτι του απέχει περισσότερα από 2,5 χιλ. 

 

Σύμφωνα με το αστικό ΚΤΕΛ οι μαθητές από την πόλη της Καβάλας που μετακινούνται με τα λεωφορεία πληρώνουν μισό εισιτήριο για να πάνε και μισό για να γυρίσουν.

 

Οι αιρετοί δήλωσαν άγνοια για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα δρομολόγια.

 

Κάποιοι μάλιστα έπεσαν από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκαν ότι οι μαθητές πληρώνουν για να μπουν στο λεωφορείο.

 

Για την υπηρεσία όλα είναι καλώς καμωμένα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και τις χιλιομετρικές αποστάσεις που προβλέπονται.

 

Οι γονείς κάνουν λόγο για μια πολύ μεγάλη αδικία σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, αν αναλογιστεί κανείς και την μορφολογία του εδάφους της Καβάλας.

 

Μπορεί για παράδειγμα σε άλλη πόλη με ευθείες να μην είναι δύσκολο να περπατήσεις δυο χιλιόμετρα, αλλά στην Καβάλα με τόσες ανηφόρες, κατηφόρες και σκαλοπάτια ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγάλος, ειδικά όταν γίνεται σε καθημερινή βάση.

 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Ποτόλιας ο οποίος αναφέρει τα εξής:

 

"Γονείς μαθητών Σχολικών Μονάδων που βρίσκονται στα όρια του αστικού ιστού, ενημερώθηκαν ότι οι μαθητές που μετακινούνται με το αστικό ΚΤΕΛ, από και προς το Σχολείο τους, θα πληρώνουν εισιτήριο.

 

Είναι απαράδεκτο το γεγονός, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα κόκαλα των οικογενειών,  αυτές να επιβαρύνονται και με αυτό το έξοδο στην κατά τα άλλα δωρεάν παιδεία.

 

Καλούμε Δημοτική και Περιφερειακή αρχή να “κόψουν το λαιμό” τους ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών".