Σκληρά λόγια σε βάρος νυν και πρώην βουλευτών του νομού Καβάλας χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης του φορέα, το βράδυ της Δευτέρας.

 

Ο λόγος;

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων σε ποσοστό 4% που πριν το 2010 ήταν 12% και η οποία «κόπηκε» από τον σημερινό υπουργό Γιώργο Σταθάκη προ ημερών (δείτε το σχετικό θέμα ΕΔΩ).

 

Ο Άγγελος Τσατσούλης έκανε λόγο για εξαπάτηση των επιχειρηματιών της Καβάλας οι οποίοι από το 2009 ακούν τους πολιτικούς τους να λένε ότι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την επιδότηση από το 4% στο 12% και από το 2010 και μετά να υπόσχονται συνεχώς ότι πρόκειται να εξοφλήσει η πολιτεία τα οφειλόμενα από την επιδότηση.

 

Σημειώνεται ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν έχουν λάβει καθόλου την πληρωμή της συγκεκριμένης –ήδη κουτσουρεμένης- επιδότησης κατά την τελευταία 6ετία.

 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο σημερινός αρμόδιος υπουργός με την ανακοίνωση της οριστικής διακοπής του μέτρου (4% στην Ανατολική Μακεδονία και 12% στη Θράκη) είπε πως τα οφειλόμενα δεν θα καταβληθούν σε χρήμα αλλά ίσως (!) το κράτος αποφασίσει να τα συμψηφίσει με οφειλές από φόρους.

 

Μάλιστα ολόκληρη η επιδότηση του έτους 2010 θα χαθεί οριστικά αφού σε λίγες ημέρες παραγράφεται η υποχρέωση του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις, λόγω παρέλευσης 5ετίας.

 

Ο Άγγελος Τσατσούλης μετέφερε στα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου την πικρία και αγανάκτηση που υπάρχει στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Το ξέσπασμά του φαίνεται ότι οφειλόταν και στο γεγονός ότι ο νέος υπουργός υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρχαν χρήματα για αυτή την επιδότηση και ότι το μέτρο είχε σαθρή νομική βάση, κάτι που ήξεραν όλες οι διοικήσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, θα επιδιωχθεί μέσα στις μέρες των γιορτών μια σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της εν λόγω επιδότησης, οι πιθανότητες αντικατάστασής της από κάποιο άλλο μέτρο και κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος εξόφλησης όσων οφείλει το κράτος.