Η πρόξενος της Ζάμπιας στην Ελλάδα θα εγκαινιάσει την έκθεση του εικαστικού θεσμού «Τέχνης Φλόγα» στο καλογερικό της Θάσου.

 

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Η Αυτής Εξοχότης η Πρόξενος της Ζάμπιας στην Ελλάδα κα Rose Chizi θα εγκαινιάσει στις 24 Αυγούστου 2023 την νέα έκθεση του εικαστικού θεσμού Τέχνης Φλόγα που  θα ευλογήσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κος Στέφανος και Ζάμπιας κος Ιωάννης με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο της Θάσου κο Ελευθέριο Κυριακίδη παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

 

Ο εικαστικός θεσμός Τέχνης Φλόγα που διευθύνεται από τον ιδρυτή του Σταύρο Δεληγιάννη συνεχίζοντας τις θερινές δράσεις του παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής  στο Καλογερικό στον Λιμένα της Θάσου από τις 21 ως τις 26 Αυγούστου 2023 με δημιουργίες του ελληνοαφρικανού καλλιτέχνη Νίκου Ζάρα και τιμητικό αφιέρωμα στην Θάσια δημιουργό Σέβα Καλοπούλου.

 

Την έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Θάσου και η Δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Θάσου σε συνεργασία με τον εικαστικό θεσμό, θα προλογίσει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεσμού, ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει επισημάνει μεταξύ άλλων:

 

’’H συνύπαρξη των δύο δημιουργών κινείτε στο εκλεπτυσμένο μεταίχμιο της ουσιαστικής διείσδυσης και της κατανυκτικής αισθητικής που με μοναδικότητα καθοδηγούν την χωρονομική γραφή των αρμονικών μετουσιώσεων.

 

Στο φόντο κάθε ξεχωριστής και διάχυτης αφήγησης συγκροτούνται ενορχηστρώσεις ανάγνωσης με νύξεις μεστότητας για την διαχρονικότητα.

 

Τα πρόσωπα και οι φιγούρες του Νίκου Ζάρα επισυνάπτονται σε λεπτομέρειες που ατενίζουν τα  επεισόδια της ενδελεχούς αναφοράς με στοιχεία που αγγίζουν διερευνητικά και περίοπτα την καθημερινότητα.

 

Η τέχνη της Σέβας Καλοπούλου άμεσα γίνεται μεσολαβητής μιας πληθωρικής και ενισχυμένης ανάπλασης που με απόλυτη διαφάνεια συνδυάζει περιεκτικά δεδομένα.

 

Χρωματίζει εύστοχα τα θέματα της που λειτουργούν αναδρομικά και εξυφαίνουν πολλαπλές προσεγγίσεις.

 

Με ξεχωριστή ικανότητα και ασυμβίβαστο ρυθμό η τεχνική της ενέχει καινοτόμα και πολυδιάστατα μοτίβα από ένα ιδιότυπο και ελεγειακό περιβάλλον με αλήθεια συνειρμών.

 

Η επιμέλεια της έκθεσης έχει ανατεθεί στις επιμελήτριες Έφη και Αριστέα Δεληγιάννη.

(δελτίο Τύπου)