Ανατιμήσεις “φωτιά” σε είδη πρώτης ανάγκης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Δεκαεπτά συνεχόμενους μήνες διψήφιου πληθωρισμού τροφίμων αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Τον Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων υπερέβη στη χώρα το 10% και από τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Μάλιστα τον Ιούνιο ο ελληνικός πληθωρισμός τροφίμων που βρέθηκε στο 12,2% ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%
Η επεξεργασία των στοιχείων σχετικά με τα προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat δείχνει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα στις 11 από τις 20 κατηγορίες οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στις 3 από τις 5 κατηγορίες κρεάτων οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο:
Ελλάδα - Ευρωζώνη
Στο βοδινό που η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια η χώρα μας σημειώνει την 6η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής και ανήκει στο κλαμπ των μόλις 8 από τις 27 χώρες της Ευρωζώνης με διψήφια αύξηση. Στο χοιρινό η Ελλάδα έχει την 9η μεγαλύτερη ανατίμηση.
Ήδη η λιανική τιμή της βενζίνης αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα πάνω από 5,3% με τις ανατιμήσεις να τραβούν την ανηφόρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Η αύξηση της τιμής στα καύσιμα θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο τις τιμές στα τρόφιμα αλλά και σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής (γεν. διεύθυνση Ενέργειας) η Ελλάδα είχε την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη στις 31 Ιουλίου με τιμή στα 1.948 ευρώ ανά λίτρο.
Η Ολλανδία είχε τιμή στα 2,052 ευρώ ανά λίτρο, η Δανία είχε τιμή στα 2,047 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία στα 1,912 ευρώ ανά λίτρο.
Λαμβάνοντας υπόψη τους μισθούς σε αυτές της χώρες μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η τιμή των καυσίμων στοιχίζει στην τσέπη του Έλληνα πολύ παραπάνω. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η φορολογία.
Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου οι διεθνείς τιμές του μαλακού σιταριού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο, γεγονός που συνδέεται με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι ήδη ενημερώθηκαν για περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων που θα φτάνει το 7-10%.
Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση με το ελαιόλαδο η τιμή του οποίου ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα από πέρυσι.
Η παραγωγή στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μειωμένη κατά 40%, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πυροδοτήσει νέες ανατιμήσεις.
πηγή: makthes.gr