Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι ο πρώτος που κατάρτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπενθύμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου. Καταλόγισε δε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι θεωρεί τον κόσμο… πνευματικά ανάπηρο, με κοντή μνήμη και χωρίς κρίση.

 

Δείτε την ομιλία του

 

 

 

 

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όντας ριζοσπάστης Αριστερός, φρονώ ότι αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί συζητείται ο πρώτος Προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

 

Λόγω δε αυτού του γεγονότος τίθεται εκ των πραγμάτων το εξής ερώτημα: Με δεδομένη τη δυσμενέστατη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία –για την οποία βέβαια δεν φέρουν ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ- αυτός ο Προϋπολογισμός έχει θετικό και αριστερό πρόσημο για τη χώρα μας και για το λαό μας και ειδικότερα για την κοινωνική πλειοψηφία αυτού, δηλαδή τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους μικρομεσαίους και χαμηλοσυνταξιούχους που ταξικά υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία πέντε χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;

 

Θυμίζω ότι αυτές οι πολιτικές προκάλεσαν στη χώρα μας και τους συμπατριώτες μας έναν οικονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που συνοψίζεται επιγραμματικά στα εξής: μείωση του ΑΕΠ κατά 25,7%, εκτίναξη του χρέους από 126,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 178,6% το 2014, τρομακτική αύξηση της ανεργίας και ιδίως αυτής των νέων, μείωση των εισοδημάτων σε ποσοστό περίπου 40%, μεγάλη μείωση των συντάξεων, εξαφάνιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

 

Για το λόγο αυτό, ο ελληνικός λαός που έχει και μνήμη και κρίση, αν και οι συνάδελφοι των δύο παραπάνω κομμάτων τον εμφανίζουν ως πνευματικά ανάπηρο, σε δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έθεσε αυτά τα δύο κόμματα στο περιθώριο και ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

 

Όμως, για να δοθεί έγκυρη και ασφαλής απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, δηλαδή στο αν ο παρών Προϋπολογισμός έχει θετικό και αριστερό πρόσημο, θα πρέπει αυτός ο Προϋπολογισμός να ιδωθεί και να αξιολογηθεί ως ο πρώτος Προϋπολογισμός από τους τέσσερις τέτοιους των ετών 2016-2019, δηλαδή της τετραετούς κυβερνητικής θητείας μας, αφού όλοι μαζί θα σηματοδοτήσουν τη δημοσιονομική στρατηγική της Κυβέρνησής μας.

 

Στο σημείο αυτό κρίνω αναγκαίο να επισημάνω ότι παρά τους ευσεβείς πόθους διαφόρων πολιτικών και οικονομικών κύκλων, είτε διαπλεκομένων μεταξύ τους, είτε όχι, για πρόωρη πτώση της Κυβέρνησης, η Κυβέρνησή μας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού η πλειοψηφία που τη στηρίζει είναι απόλυτα συμπαγής και αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που της εμπιστεύθηκε το Σεπτέμβριο ο ελληνικός λαός.

 

Θυμίζω δε ότι αυτό το έργο συνοψίζεται επιγραμματικά στα εξής: Στο τέλος της τετραετίας να βγει η χώρα μας από την επιτροπεία και να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με την κοινωνία και τους συμπολίτες μας όρθιους.

 

Επανερχόμενος στο συζητούμενο Προϋπολογισμό και εξετάζοντάς τον υπό την προαναφερθείσα σκοπιά, κρίνω αναγκαίο να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις που βασίζονται στα επιμέρους στοιχεία του και σε όσα διακήρυξαν και ανέλυσαν σε βάθος και με πειστικό τρόπο από το Βήμα της Βουλής τόσο οι Υπουργοί της Κυβέρνησής μας, όσο και πολλοί από τους συναδέλφους μου.

 

Οι στόχοι της Κυβέρνησής μας, λοιπόν, σε ορίζοντα τετραετίας είναι οι εξής: Πρώτος στόχος είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Αυτό αποτυπώνεται στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο ισοζύγιο του Προϋπολογισμού της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2016, του 1,75% το 2007 και του 3,5% τα έτη 2018 και 2019, όταν πλέον η οικονομία θα έχει ανακάμψει από την ύφεση.

 

Δεύτερος στόχος είναι να τεθεί τέρμα στην αναπαραγωγή της υφεσιακής ροής της ελληνικής οικονομίας με τον απεγκλωβισμό της από τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα που προέβλεπαν τα προγράμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 2010 έως το Γενάρη του 2015.

 

Τα νέα και κατά πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, να συμπιεστεί λιγότερο η ζήτηση και να αντιμετωπιστούν επαρκέστερα κοινωνικά προβλήματα και να αρθούν αδικίες.

 

Τρίτος και σημαντικότερος στόχος είναι η μεγάλη ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, δηλαδή του προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, για την υγεία και την παιδεία.

Ενδεικτικά παραθέτω κάποια σημαντικά στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού.

 

Πρώτον, το σύνολο των εξόδων του κοινωνικού προϋπολογισμού αυξάνεται κατά 823 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο Προϋπολογισμό.

 

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

 

Κύριε Πρόεδρε, θα τελειώσω σε ένα λεπτό.

 

Δεύτερον, στον κοινωνικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δαπάνες για την καταπολέμηση της ανεργίας, για λοιπές παροχές ασθενείας, για προνομιακές παροχές, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ως προς τις προμήθειες αγαθών και την παροχή υπηρεσιών.

 

Έχουν προκηρυχθεί εννιακόσιες ογδόντα πέντε θέσεις και επίκειται η προκήρυξη άλλων δυο χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα μόνιμων θέσεων.

 

Έχουν προβλεφθεί στον τακτικό Προϋπολογισμό οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο.

 

Και τέταρτον, προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 62 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους υπερήλικους.

 

Δεν θα πρέπει, δε, να παραληφθεί η ενίσχυση, μέσω πάλι του Προϋπολογισμού, δημόσιων επενδύσεων για πρώτη φορά, που θα τροφοδοτεί σημαντικά την ανάκαμψη και θα υποστηρίξει την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πυρήνας του παρόντος Προϋπολογισμού είναι συνδυασμός της δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η προτεραιότητα δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο προϋπολογισμό και αποτελεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες και μεγάλους οικονομικούς περιορισμούς, το αριστερό αποτύπωμα της Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του 2016.

 

Όσο, δε, κατά τα επόμενα χρόνια θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία αυξημένα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου και θα εξοικονομούνται δαπάνες από το δημόσιο με τη χρήση δικών του κτιρίων, το μερίδιο που θα δεσμεύεται για τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερο και το αριστερό αποτύπωμα θα ενισχύεται.

 

Για τους προαναφερθέντες λόγους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτονόητο ότι θα υπερψηφίσω τον Προϋπολογισμό.

 

Δυστυχώς, ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να ασκήσω και εγώ την κριτική από την πλευρά μου ως προς όσα ισχυρίζονται και διακηρύττουν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ.

 

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)