Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο προωθεί η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η οποία μιλά για επαναλειτουργία 166 βιομηχανιών σε όλη τη χώρα.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, πέρα από τις 4 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Καβάλας, περιλαμβάνονται 5 στη Δράμα, 5 στην Ξάνθη, 2 στον Έβρο και 26 (!) στην Κομοτηνή δηλαδή περίπου όσες και στη Θεσσαλονίκη (28).

 

Για την ώρα κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της κάθε εταιρίας αν και στην Καβάλα είναι εύκολο να μαντέψει κανείς για ποιες μπορεί να πρόκειται. Βέβαια η κατάσταση μπερδεύεται από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρακάτω.

 

Το γενικότερο σχέδιο αυτό προωθείται σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τους περιφερειάρχες και τον οργανισμό «Enterprise Greece».

 

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι 166 μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν παύσει να λειτουργούν, κυρίως λόγω πτώχευσης, αλλά με δεδομένο το ότι ανήκουν σε κλάδους με δυναμική ανάπτυξης καθώς και επειδή διατηρείται ακόμη ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός όπως και οι εγκαταστάσεις, είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν άμεσα.

 

Αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στους κλάδους τροφίμων-ποτών, επεξεργασίας μετάλλων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής επίπλων, κλωστοϋφαντουργία κλπ.

 

Το βασικό σχέδιο του υφυπουργείου είναι σε τέτοιες αργούσες (πτωχευμένες ή μη) επιχειρήσεις να εξεταστεί πρώτα η δυνατότητα γρήγορης εκ νέου αδειοδότησης και με διαδικασίες fast-track, σε συνεργασία με τον Enterprise Greece και να ετοιμαστούν επενδυτικές προτάσεις προς Έλληνες και ξένους επενδυτές για όσες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες.

 

Η κ. Τζάκρη το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συνεχείς και εντατικές επαφές αφενός με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και αφετέρου με τις τράπεζες (και ιδίως την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών δραστηριοτήτων) ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά η προσπάθεια για επανεκκίνηση αργουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

 

Στόχος είναι να εντοπιστούν γρήγορα αυτές οι περιπτώσεις στις οποίες έχει «αποξενωθεί» νομικά ο ιδιοκτήτης τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχουν παράλληλα αξιόλογο και επαρκή κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρήσει η επανεκκίνηση.

 

Έμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε οργανωμένους υποδοχείς (ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ κλπ.) ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης και χρήσεων γης και να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας για την επανεκκίνησή τους.

 

Δείτε παρακάτω το γράφημα που παρουσίασε η εφημερίδα «Έθνος»…