Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας υποδέχθηκε ομάδα 18 μαθητές και 2 εκπαιδευτικού από Γυμνάσιο της Σλοβακία από τις 11 έως τις 17 Μαΐου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά. 

 

Σχετική ανακοίνωση του 5ου Γυμνασίου αναφέρει τα εξής:

 

“Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας υποδέχθηκε ομάδα 18 μαθητών/μαθητριών και 2 εκπαιδευτικών από το Γυμνάσιο Základná škola Jozefa Horáka της πόλης Banská Štiavnica στη Σλοβακία από τις 11 ως τις 17 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά. 

 

Είκοσι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης πραγματοποίησαν ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί τους στην αγγλική γλώσσα.

 

Κοινό στοιχείο της συνεργασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι δύο πόλεις διαθέτουν μνημεία καταχωρημένα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια γνώρισαν τα ιστορικά σημεία με πολιτιστική αξία των δύο πόλεων. Με εκπαιδευτικές επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε μουσεία της πόλης καθώς και μέσα από μία παιγνιώδη εξερεύνηση της συνοικίας της Παναγίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων γνώρισαν την ιστορική πορεία της Καβάλας στο χρόνο. 

 

Με πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο, ήρθαν σε επαφή και με άυλα πολιτιστικά αγαθά των δύο χωρών, όπως πασχαλινά έθιμα, προφορικές παραδόσεις και δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τοπικές γεύσεις.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και άριστες εντυπώσεις και από τις δύο πλευρές. Η Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου για την αμέριστη συμπαράστασή του στην υλοποίηση της δράσης, τον πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο» για την έμπρακτη στήριξη στην οργάνωσή της και τον Αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού κ. Μουμτσάκη για την εγκάρδια υποδοχή του στο Δημαρχείο Καβάλας.

 

Το 5ο Γυμνάσιο έχει ως σταθερή προτεραιότητα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στις κοινωνικές δράσεις που διοργανώνει όπως και την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών μέσα από διεθνείς συνεργασίες στο σύγχρονο περιβάλλον του 21ου αιώνα.”