Η 3η βραδιά οινογνωσίας και γευσιγνωσίας θα γίνει στα γραφεία του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’ Ξάνθης το Σάββατο (27/05) και ώρα 20.00.

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

 

“3η ΒΡΑΔΙΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ και ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 27/05/2023 και ώρα 20.00 στο χώρο του Συλλόγου μας, 28ης Οκτωβρίου 311 (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

 

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2023 – Γνωριμία με τους οινοποιούς και δοκιμές κρασιών.

 

Βραδιά οινογνωσίας και γευσιγνωσίας – Παρουσιάσεις του προφίλ των καλεσμένων οινοποιών, των τεχνικών παραγωγής των κρασιών, των καινοτόμων μεθόδων τους και δοκιμές των κρασιών.

 

Οι εκάστοτε παρουσιάσεις των οινοποιείων θα υποστηρίζονται από τοπικούς επιχειρηματίες γευσιγνώστες και καταστήματα καθώς και ειδικούς της γαστρονομίας. 

 

Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ενισχυθούν τα τοπικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και να συνδυαστεί η γαστρονομία με την τέχνη του κρασιού διευρύνοντας την γνώση μας στη τέχνη του ΕΥ ΖΗΝ.

 

3η Βραδιά ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ (TSIKRIKONIS WINERY)

 

Η Οινοποιία Τσικρικώνη βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Συμβόλου στο Μυρτóφυτο Καβάλας του Δήμου Παγγαίου. 

 

Ιδρύθηκε από τον Ευστάθιο Θ. Τσικρικώνη και δραστηριοποιείται από το 1990 έως σήμερα όπου τα ινία έχει αναλάβει ο γιος του Θεόδωρος Τσικρικώνης.

 

Αρχή της εταιρείας είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και η ανάδειξη του τόπου μέσω αυτών, έχοντας ως γνώμονα την μακρόχρονη παράδοση της οικογενείας Τσικρικώνη και την χρήση νέων επιστημονικών μεθόδων που εξασφαλίζουν υψηλά πρότυπα παραγωγής έχοντας ως στόχο την ανάδειξη γηγενών ποικιλιών στο εξωτερικό και στην εγχώρια αγορά.

 

Το κτήμα διαθέτει επισκέψιμο αμπελώνα και οινοποιείο καθώς και παραδοσιακό οινοτουριστικó ξενώνα, με εκθετήριο και χώρο γευστικών δοκιμών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τους προϊόντα της εταιρίας και να απολαύσει ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. www.tsikrikonis-winery.gr

 

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

 

Με την συνεργασία και ευγενική υποστήριξη των: ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ – Τυροκομείο Χατζηιωαννίδης Δημήτριος

 

Το ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ παρασκευάζεται από την οικογένεια Χατζηιωαννίδη τα τελευταία 40 χρόνια στο τυροκομείο που βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από τη πόλη.

 

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1962 και λειτουργεί με την παρούσα της μορφή από το 1974.

 

Έχει μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους. Ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης παίρνει το γάλα του μόνο από ντόπιους παραγωγούς.

 

Όταν τελειώνει η καθημερινή διαδικασία, ο χώρος είναι πεντακάθαρος και αστραφτερός σαν να μην πέρασε σταγόνα γάλα από εκεί. 

 

Όλα είναι περιποιημένα, τηρούνται όλες οι διαδικασίες ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα ίδια τα προϊόντα του.

 

Το 2003 κατόπιν μιας χρονοβόρας, δύσκολης αλλά και δαπανηρής διαδικασίας, παίρνει το ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ και τον τίτλο ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Υπεύθυνος: Χατζηιωαννίδης Δημήτρης www.kaserixanthis.gr

 

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – Σεβαστόπουλος Αντώνιος Μελισσοκόμος Παραγωγός Μελιού Π. Χρύσα Ξάνθης

 

Η δράση της ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ έχει ως σκοπό την ανάδειξη και την ενημέρωση για τη τέχνη του κρασιού και της γευσιγνωσίας προβάλλοντας τα οινοποιεία της περιοχής μας στη Θράκη, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

 

Η νέα μας δράση αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση για την τέχνη του Ευ Ζην και περιλαμβάνει βραδιές οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, δοκιμές κρασιών, διαλέξεις και εισηγήσεις για τη τέχνη του κρασιού. 

 

Αναπτύσσεται από τον φορέα μας για πρώτη φορά με τη διάθεση να υποστηρίξουμε τη κουλτούρα και τη γνώση γύρω από το αντικείμενο του οινοποιού και του οινολόγου.

 

Η διοργάνωση επισκέψεων και δράσεων σε οινοποιία – που θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς - εμπλουτίζει την δράση ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα σχεδιάσουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα για τη περίοδο 2023-2024 με σεμινάρια και διαλέξεις με εισηγητές οινοποιούς και ειδικούς της οινολογίας.

 

Ο πρώτος εισαγωγικός κύκλος περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις Οινογνωσίας - γευσιγνωσίας με δοκιμές κρασιών οι οποίες έχουν σκοπό την παρουσίαση του κάθε οινοποιείου και των κρασιών τους σε μια βραδιά.

 

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάϊο 2023 θα υποδεχτούμε το Κτήμα Αποστολίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη και Οινοποιία Τσικρικώνη σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. 

 

Με τη νέα περίοδο θα συμμετέχουν κι άλλα οινοποιεία με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας και πολυμορφίας των αμπελώνων της περιοχής μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα μας στην ιστοσελίδα μας https://lifearts.org.gr

Διεύθυνση & Επικοινωνία του Συλλόγου Π.Ε.Σ. ‘Η τέχνη του Ζην’:  Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’ Ξάνθης 28ης Οκτωβρίου 311, 67131 Ξάνθη - Τηλ. 25413 50231, 6977560795 Web: https://lifearts.org.gr email: [email protected].”