Ποια είναι η ιρλανδική αλυσίδα με τις ιδιαίτερα προσιτές τιμές που φέρνει αναταράξεις σε όποια αγορά τοποθετείται - Τι ακίνητο αναζητά για το πρώτο της κατάστημα.

 

Όλο και πιο κοντά στην αγορά της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι η ιρλανδική λιανεμπορική αλυσίδα χαμηλού κόστους Primark, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά χώρο έως και 4.000 τ.μ. προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο της κατάστημα στην πόλη. Η ιδιαίτερα δημοφιλής αλυσίδα προσφέρει επιλογές ένδυσης - υπόδησης, εσωρούχων αλλά και αξεσουάρ για τη γυναίκα, τον άντρα, το παιδί, αλλά και διακοσμητικά και είδη σπιτιού σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

 

Η λιανεμπορική αλυσίδα, που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσία στη χώρα μας φαίνεται να γλυκοκοιτάζει την ελληνική αγορά με αιχμή του δόρατος την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Primark, που εφόσον εισέλθει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να φέρει αναταράξεις στον χάρτη του λιανεμπορίου ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως η Bershka, τα Stradivarius αλλά και τα Zara και η H&M.

 

Μάλιστα όπως λένε γνώστες του retail, όπου τοποθετείται η Primark αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των άκρως ανταγωνιστικών τιμών της, αλυσίδες από τις πλέον δημοφιλείς στο χώρο των ενδυμάτων - υποδημάτων και αξεσουάρ.

 

Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτησή της στη Θεσσαλονίκη είναι η εύρεση καταστήματος πολλών τετραγωνικών που θα εκτείνεται ενδεχομένως σε ορόφους, όπως αναπτύσσεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου έχει παρουσία.

 

Στο εξωτερικό η αλυσίδα αναπτύσσεται σε καταστήματα τόσο στο κέντρο των πόλεων, όσο και περιφερειακά αυτών καθώς και σε εμπορικά κέντρα. Το γεγονός αυτό αποτελεί και το εφαλτήριο για την αναζήτηση χώρου ενδεχομένως και εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί το κατάστημα που αναζητά (πολλά τ.μ., πολυώροφο κλπ).

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως το brand έχει τους δικούς του φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει στο Facebook ομάδα με την ονομασία «Θέλουμε Primark στην Ελλάδα/We want Primark in Greece» με 5.000 ακόλουθους.

 

Ποια είναι η Primark

 

H Primark είναι  θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης. Το πρώτο κατάστημα της Primark, το οποίο μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί, άνοιξε το 1969 στο Δουβλίνο. Ιδρυτής ήταν ο Αρθουρ Ράιαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Η εταιρεία γρήγορα επεκτάθηκε και στη Βόρεια Ιρλανδία, με το πρώτο κατάστημα στο Μπέλφαστ να ανοίγει το 1971 για να ακολουθήσει η είσοδος στην αγγλική αγορά το 1973. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα στην Ιρλανδία λειτουργούσαν με το όνομα «Penneys», το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ιρλανδίας (καθώς είχε ήδη κατοχυρωθεί από άλλον) και γι' αυτό επελέγη για τα υπόλοιπα καταστήματα το όνομα Primark.

 

Το 2006 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην ηπειρωτική Ευρώπη και δη στην Ισπανία, για να ακολουθήσει η είσοδος της εταιρείας στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 2015 άνοιξε το κατάστημα στις ΗΠΑ.

 

Σήμερα διαθέτει 407 καταστήματα,  σε 18 χώρες (μεταξύ άλλων σε Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ), ενώ απασχολεί 71.000 εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας που εκτείνεται σε 15.000 τμ βρίσκεται στο Μπέρμιγχαμ και διαθέτει μεταξύ άλλων σαλόνι ομορφιάς, κομμωτήριο, Disney καφέ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο βρίσκεται στην Μαδρίτη.

 

Το 2021 η Primark πραγματοποίησε πωλήσεις 5,5 δισ. στερλινών, επηρεασμένη φυσικά από την πανδημία, καθώς το 2019 οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλινών.

Πηγή: voria.gr