γράφει ο 

Βασίλης Λωλίδης

 

Οι μαθητές ενός δημόσιου σχολείου από την Ξάνθη και ενός ιδιωτικού από τη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά/Science, Technology, Engineering, Mathematics - STEM), που θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη μακρινή Σιγκαπούρη. 

 

Ο λόγος για τα την ομάδα GforceXanthi από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και την ομάδα Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, που πρώτευσαν στον μαθητικό διαγωνισμό της F1 in Schools, στην κατηγορία δημόσιο και ιδιωτικό λύκειο αντίστοιχα.

 

Μπορεί οι ομάδες των μαθητών των δύο σχολείων να διακρίθηκαν ξεχωριστά στον 11ο πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools, που διεξήχθη πέρυσι τον Μάρτιο, ωστόσο με πρόταση του εθνικού συντονιστή του προγράμματος F1 in Schools σε Ελλάδα και Κύπρο Δημήτρη Πολυματίδη, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο ομάδων ώστε να υπάρχει μια κοινή εκπροσώπηση της χώρας μας.

 

Το F1 in Schools είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, κατάλληλος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων STEM, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Οι μαθητές, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό, αποκτούν γνώσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας εργαλεία σχεδίασης και εργαλεία κατασκευής σε τρεις διαστάσεις (3D) αλλά και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Το F1 in Schools περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν τη χώρα τους σ' έναν παγκόσμιο τελικό, που υποστηρίζεται από τη Formula 1 και τη FIA και διενεργείται κάθε χρόνο στο περιθώριο ενός Grand Prix Formula 1. Ο διαγωνισμός -  διαθεματικό πρόγραμμα διοργανώνεται στην Ελλάδα από το 2012, και είναι εγκεκριμένος από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

 

Κι εγένετο ο ΑEΟΛΟS

 

Οι μαθητές των δυο σχολείων συνεργάστηκαν στενά και δημιούργησαν μια νέα ομάδα, που την ονόμασαν ΑEΟΛΟS, όπως θα είναι και το όνομα του μοντέλου που θα κατασκευάσουν. Στόχος τους είναι να διαγωνιστούν μαζί με άλλες 60 ομάδες από όλο τον κόσμο και βέβαια να διακριθούν στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools στη Σιγκαπούρη, κατασκευάζοντας μια μινιατούρα αγωνιστικού αυτοκίνητου, που θα τρέξει σε έναν διάδρομο 24 μέτρων, παίρνοντας ώθηση από μια αμπούλα πεπιεσμένου αέρα. Πρόκειται για μια κατασκευή που στηρίζεται στις αρχές τις αεροδυναμικής, πάνω στην οποία ξεκίνησαν ήδη να δουλεύουν εντατικά, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και έχοντας τη στήριξη ομάδας φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ και του Κολλεγίου Ανατόλια αντίστοιχα. 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, τα παιδιά θα πρέπει να παρουσιάσουν στη διεθνή κριτική επιτροπή όλο το σκεπτικό της κατασκευής του μοντέλου (φιλοσοφία, επιλογή υλικών, τεχνολογία) αλλά και τις προωθητικές ενέργειες που επέλεξαν για την προβολή της δράσης τους.

 

Συνολικά έξι μαθητές (οι Οδυσσέας Καλαϊτσίδης, Βασιλεία Πάγγου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Βρύζας, Νάσος Παπασαραφιανός, Χρυσούλα Καραβασίλη), δηλαδή τρεις από κάθε σχολείο που αποτελούν τα βασικά μέλη καθώς και επιπλέον δέκα μαθητές, που αποτελούν τα υποστηρικτικά μέλη, μαζί με τους συντονιστές καθηγητές τους, την Όλγα Ορφανίδου και τον Αλέξανδρο Δημαρά από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης και τη Δρ. Ηρώ Κολιάκου από το Ανατόλια, αποτελούν την ομάδα ΑEΟΛΟS, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Σιγκαπούρης, από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.  

 

Τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη δίνουν λύσεις

 

«Τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού είναι πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φιλόλογος, καθηγητής από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης Αλέξανδρος Δημαράς. «Η συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων έχει δυσκολίες, αλλά είναι τόσο μεγάλη η όρεξη των παιδιών, είναι τόσος ο ενθουσιασμός τους, που νομίζω πως όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται. 

 

Τα παιδιά, μέσω τηλεργασίας, έχουν τακτική επικοινωνία και συζητούν τα διαδικαστικά θέματα, ενώ περίπου μια φορά τον μήνα υπάρχουν επισκέψεις με φυσική παρουσία στο σχολείο της κάθε ομάδας για να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα. Η κατασκευή της μινιατούρας του αγωνιστικού αυτοκινήτου θα γίνει στα εργαστήρια του Ανατόλια από τα παιδιά της ομάδας ΑEΟΛΟS, τα οποία θα κάνουν εκεί τις απαραίτητες δοκιμές. 

 

Τα όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν λοιπόν, λόγω της απόστασης, ξεπεράστηκαν χάρη στην καλή θέληση όλων, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», προσθέτει ο κ. Δημαράς.

 

Δεν κρύβει, μάλιστα, τον ενθουσιασμό του για τη διάκριση του σχολείου του (σ.σ. το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης έχει μακρά εμπειρία σε συμμετοχή και διακρίσεις σε εκπαιδευτικά ερευνητικά προγράμματα), αλλά και τα όσα κατάφεραν να επιτύχουν σχεδόν μόνοι τους οι μαθητές, κερδίζοντας τον πανελλήνιο διαγωνισμό ανάμεσα σε συνολικά 24 ομάδες από όλη την Ελλάδα που έλαβαν μέρος. «Ομολογώ», τονίζει, «πως τα παιδιά ήταν εκείνα που γνώριζαν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, έψαξαν στο διαδίκτυο και ζήτησαν από τη διεύθυνση του σχολείου να τους υποστηρίξουμε. 

 

Εννοείται πως το κάναμε με ιδιαίτερη χαρά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα GforceXanthi που κατέλαβε την τέταρτη θέση πανελλαδικά, αλλά την πρώτη ανάμεσα στα δημόσια σχολεία». 

 

Διευρύνοντας το όραμα του διαγωνισμού «F1 in Schools»

 

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της ομάδας και των προγραμμάτων STE(A)M του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ. Ηρώ Κολιάκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιτυχία των παιδιών, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι «με ένα πολύ στοχευμένο σχέδιο βιωσιμότητας και με μεγάλη στοχοπροσήλωση, τα μέλη της ΑEΟΛΟS δουλεύουν προς την εκπλήρωση του στόχου τους και δεν παραλείπουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία: υπογραμμίζοντας την αποστολή του Κολλεγίου Ανατόλια και συνεχίζοντας το όραμα της προηγούμενης μαθητικής ομάδας, της Greco Racing, η οποία κατάφερε να διακριθεί στους παγκόσμιους τελικούς 2022 στην 5η θέση στον κόσμο. 

 

Η ομάδα AΕOΛΟS θα προετοιμαστεί στο νέο χώρο της Anatolia College F1 in Schools Academy, η οποία θα στεγάζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Anna Papageorgiou STEM Center».

 

«Η ομάδα», συνεχίζει η κ. Κολιάκου, «ξεκινώντας από τις μικρές τάξεις του δημοτικού, θα κάνει ενημερώσεις προς τη μαθητική κοινότητα, για την αναγκαιότητα για μια βιώσιμη προσέγγιση. 

 

Στην προσπάθειά τους να υπογραμμίσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να ενεργοποιήσουν την κοινωνία, τα παιδιά της ΑEΟΛΟS δημιούργησαν το instagram hashtag #Sustain_For_A_Change, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δράσεις, παροτρύνοντας και άλλες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους». 

 

Οι επόμενες γενιές μηχανικών και επιχειρηματιών του μέλλοντος 

 

Πέρα από το δημιουργικό κομμάτι υπάρχει και ένα κόστος για τη συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και δεν αφορά μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά τις μετακινήσεις και τη διαμονή της ομάδας στη Σιγκαπούρη. 

 

Έτσι, λοιπόν, απευθύνουν πρόσκληση σε όποιους επιθυμούν, τοπικές αρχές και επιχειρηματίες, να ενημερωθούν για την εξέλιξη των εργασιών της ομάδας και να τη στηρίξουν οικονομικά, δηλώνοντας έτσι την υποστήριξή τους σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα, που προσφέρει σημαντικά οφέλη στα παιδιά.

 

Μέχρι στιγμής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει με δωρεά του τη συμμετοχή των σχολείων στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την εκπαίδευσή τους πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές STEM.

 

«Στηρίζοντας οι επιχειρήσεις και η κοινωνία τη μαθητική ομάδα ΑEΟΛΟS», σημειώνει με έμφαση η κ. Κολιάκου, «ενισχύουν όχι μόνο την προσπάθεια των παιδιών να διακριθούν στους παγκόσμιους τελικούς, αλλά και το όραμα για τη διαμόρφωση μίας ανοιχτής προς όλα τα σχολεία Ακαδημίας F1 in Schools. 

 

Εκεί, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, να εξοικειώνονται, να πειραματίζονται και να υλοποιούν τις ιδέες τους, αναπτύσσοντας πολύτιμες δεξιότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργική σκέψη. Υποστηρίζοντας κάποιος την προσπάθεια της ΑΕΟΛΟS, στηρίζει τις επόμενες γενιές μηχανικών και επιχειρηματιών του μέλλοντος».

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ