Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στις 21 Μαρτίου, ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καρατσιουμπάνης εκφράζει τις δικές του σκέψεις και απόψεις για τον ρατσισμό στις μέρες μας.

 

Αναλυτικά ο κ. Καρατσιουμπάνης αναφέρει τα εξής:

 

Στις 21 Μαρτίου θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, όπως έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε εκείνη την εποχή την παγκόσμια κοινή γνώμη.

 

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, σε ειρηνική διαδήλωση στη Νότια Αφρική σε διαμαρτυρία για τους νόμους του απαρτχαιντ, με αποτέλεσμα 69 νεκρών ανθρώπων και 180 τραυματιών.

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε το 1966 τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις προσπάθειες της για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.

 

Η ημέρα τιμά τους νεκρούς αγωνιστές για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απαρτχαιντ, του θεσμικά ρατσιστικού συστήματος που βασιζόταν στις φυλετικές διακρίσεις.

 

Στη χώρα μας, ένα κομμάτι του πληθυσμού συνεχίζει δυστυχώς ακόμη και σήμερα να έχει ρατσιστικές απόψεις.

 

Όταν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι επιτέθηκαν σε υποψηφίους μας λόγω της καταγωγής τους.

 

Είμαστε περήφανοι που έχουμε νέους υποψήφιους που κατάγονται από την Αλβανία και μαζί τους αγωνιζόμαστε όλοι για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των λογικών των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα.

 

Η ΝΔ ως η συντηρητική παράταξη θέλει να κρατάει ζωντανά τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά, κάτι άλλωστε που δεν το κρύβουν κορυφαία στελέχη της που βρίσκονται και στα κυβερνητικά έδρανα.

 

Πριν λίγες μέρες είχαμε ένα ακόμη ντροπιαστικό περιστατικό στη περιοχή μας.

 

Βασανιστήρια και άγριο ξυλοδαρμό και όλα αυτά μπροστά στους γονείς του, έζησε ένας Αλβανός κατάδικος από αστυνομικούς κατά την μεταγωγή του.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Ελλάδα πολλές φορές, ιδιαίτερα όταν κυβερνάει η ΝΔ, για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων. 

 

Μερίδα αστυνομικών φέρεται να εμπλέκεται σε κρούσματα κακοποίησης αλλοδαπών μέσα σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε περιστατικά εξευτελιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς.

 

Εμείς σε αυτές τις συνθήκες ζούμε, εργαζόμαστε, χαιρόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί και δίπλα στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις μειονότητες, τους «διαφορετικούς» και σε όλους όσους για την κυβέρνηση είναι «ξένοι». 

 

Όμως για εμάς δεν είναι ξένοι, ούτε «ευπαθείς ομάδες», έχουν όνομα, είναι φίλοι και σύντροφοι που ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία, τις ουρές, την κρατική αναλγησία, την κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τις εγκληματικές συνθήκες κράτησης. 

 

Δυστυχώς παραμένει ισχυρός ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης που συνεπάγεται έλλειψη υποδομών και απουσία των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Για εμάς ο ρατσισμός δεν είναι  φυσικό φαινόμενο που ενέσκηψε ξαφνικά. Οι αιτίες του είναι πολιτικές και κοινωνικές και τα αποτελέσματά του διαρκούν πολύ. Αλλά η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι αποφασιστική και για αυτήν θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο.”