Σε πρόγραμμα Erasmus συμμετείχε το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας το διάστημα 2020-2023. Η έκτη συνάντηση του προγράμματος με τίτλο «ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN» πραγματοποιήθηκε στην Αλκομπάσα της Προτογαλίας.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχολείο:

 

Το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας συμμετέχει κατά το διάστημα 2020-2023 στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN» (ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ). Το πρόγραμμα συντονίζει σχολείο από την Ισπανία και συμμετέχουν ως εταίροι σχολεία από την Ελλάδα (2ο ΕΠΑΛ Καβάλας), την Ιταλία και την Πορτογαλία, ‘όλες χώρες καλλιέργειας ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου.

 

Κατά την εβδομάδα 12-18 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προγράμματος στο σχολικό συγκρότημα Agrupamento de Escolas de Cister στην Alcobaça (Αλκομπάσα) της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή 6 μαθητών/τριών από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας και 3 συνοδών εκπαιδευτικών.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα στο συνεργαζόμενο σχολείο στην Αλκομπάσα από τον συντονιστή του προγράμματος στην Πορτογαλία, τους μαθητές, τους καθηγητές και την διευθύντρια του σχολείου. Στην συνέχεια και μετά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν κοινές δραστηριότητες των μαθητών που αφορούν τις παραδόσεις αλλά και στην σημερινή κατάσταση στην καλλιέργεια της ελιάς, την παραγωγή και την κατανάλωση του ελαιόλαδου, ενώ υπήρξε ταυτόχρονα εκτενής συνάντηση των συντονιστών του προγράμματος για τις υποχρεώσεις και το υλικό που πρέπει να παραχθεί κατά τη διάρκεια του έργου.

 

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές εργαζόμενοι σε διεθνείς ομάδες παρήγαγαν βίντεο για την προώθηση και την κατανάλωση του ελαιόλαδου.

 

Η διεθνής ομάδα επισκέφτηκε επίσης, ελαιώνα βιολογικής καλλιέργειας και ελαιοτριβείο, πολιτιστικά μνημεία όπως το Mosteiro de Alcobaça (Μοναστήρι της Αλκομπάσα), το Santuário de Fátima (Προσκύνημα της Fatima), το Mosteiro da Batalha (Μοναστήρι της Batalha).

 

Ερεύνησαν ακόμη τον εθνικό δρυμό Serra de Aire e Candeeiros και βρέθηκαν στην διάσημη παραλία στο Ναζαρέ, ανέβηκαν με το τελεφερίκ στην βόρεια Ακτή (North Beach), τον τόπο όπου δημιουργούνται τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο και πόλο έλξης για τους πιο διάσημους serfers και πρωταθλήματα. 

 

Τέλος περιηγήθηκαν στην μεσαιωνική, γραφική πόλη Óbidos και την τελευταία ημέρα της συνάντησης ξεναγήθηκαν στην Λισαβόνα

 

Εξέχουσα δράση της συνάντησής το φύτεμα ελαιόδεντρων με το όνομα του σχεδίου, στην αυλή του σχολείου με όλους τους συμβολισμούς που απορρέουν από μια τέτοια δράση.

(δελτίο Τύπου 2ου ΕΠΑΛ Καβάλας)