Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ιστορικώς συσχετισθεί με μεγάλες τομές κι ουλές στην κοιλιά, έντονο πόνο, πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο και μακρά και δύσκολη ανάρρωση. Αυτό όμως τα τελευταία χρόνια έχει στις προηγμένες χώρες ανατραπεί, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη των χειρουργικών τεχνικών και της ιατρικής επιστήμης γενικότερα.

 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδο και νοοτροπία, που αποσκοπεί στη διενέργεια της επέμβασης με το ελάχιστο δυνατό τραύμα στην ασθενή. Τα πλεονεκτήματα κι η υπεροχή της έναντι της κλασικής μεθόδου είναι εμφανή κι αδιαμφισβήτητα:

 

  • Αποφεύγει τις μεγάλες τομές στο δέρμα, καθώς η επέμβαση γίνεται με μικρές τομές μερικών χιλιοστών στην κοιλιά, επιτυγχάνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ελαχιστοποιεί κατά πολύ τα επίπεδα του μετεγχειρητικού πόνου και την ανάγκη αναλγητικών φαρμάκων
  • Η κινητοποίηση της ασθενούς μετά το χειρουργείο είναι άμεση
  • Το εξιτήριο δίνεται εντός 24ώρου κι η γυναίκα επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στην καθημερινότητα και την εργασία της
  • Η αιμορραγία κατά το χειρουργείο ελαττώνεται
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών (λοίμωξη, ρήξη τραύματος, κήλη, θρόμβωση, συμφύσεις)

 

Στη γυναικολογία συγκεκριμένα πρόκειται για τη λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση. Τα χειρουργεία αυτά πραγματοποιούνται από έμπειρο κι ειδικά εκπαιδευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς κι από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η αναισθησία είναι πάντα ολική.

 

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με μικρές τομές στην κοιλιά διαμέσου των οποίων εισάγεται το ενδοσκόπιο (κάμερα) και τα χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση βλέποντας σε οθόνη αυτό το οποίο τραβάει το ενδοσκόπιο. Με τη λαπαροσκόπηση αντιμετωπίζονται γυναικολογικές παθήσεις του εσωτερικού της κοιλίας, όπως:

 

  • Ολική αφαίρεση μήτρας με ή χωρίς τις ωοθήκες
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας με διατήρηση της μήτρας
  • Αφαίρεση κύστεων από τις ωοθήκες ή αφαίρεση των ωοθηκών
  • Αφαίρεση των γυναικολογικών οργάνων με λεμφαδενικο καθαρισμό για καρκίνο της μήτρας
  • Εξαίρεση εστιών κι αλλοιώσεων ενδομητρίωσης σε περιπτώσεις υπογονιμότητας ή πόνου
  • Χειρουργική διόρθωση πρόπτωσης γυναικολογικών οργάνων
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Διαγνωστική για διάφορους λόγους

 

Η υστεροσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική μέθοδο για παθήσεις του εσωτερικού της μήτρας. Το υστεροσκόπιο εισάγεται κολπικώς, διαμέσω του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας κι απεικονίζεται έτσι η κοιλότητά της. Διαθέτει επίσης χειρουργικό εργαλείο με διαθερμία, το οποίο χρησιμοποείται για αφαίρεση παθολογικών αλλοιώσεων. Έχει ουσιαστικά πάρει τη θέση της τυφλής απόξεσης, αφού ο χειρουργός εδώ μπορεί να έχει εικόνα του χειρουργικού πεδίου και να αφαιρεί στοχευμένα την όποια αλλοίωση, χωρίς να τραυματίζει τον περιβάλλοντα φυσιολογικό ιστό, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπλοκές.

 

Με την υστεροσκόπηση μπορούν να αφαιρεθούν πολύποδες, ινομυώματα και διαφράγματα του εσωτερικού της μήτρας, να ληφθούν βιοψίες, να διορθωθούν συγγενείς ανωμαλίες και να ελεγθεί διαγνωστικώς η μήτρα σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.

 

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι έχουν αλλάξει ριζικώς τη χειρουργική αντιμετώπιση του συνόλου σχεδόν των γυναικολογικών παθήσεων, όπως επίσης και τον τρόπο αξιολόγησης και θεώρησης της γυναικολογικής χειρουργικής γενικότερα.

 

Η κλινική Ελευθώ Καβάλας, με γνώμονα την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της ιατρικής επιστήμης, έχει προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό ενδοσκοπικών επεμβάσεων τελευταίας τεχνολογίας με οθόνη υψηλής ευκρίνειας και πλήρη γκάμα εργαλείων, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα διεξαγωγής των επεμβάσεων αυτών και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Κωνσταντίνος Μενεξάκης

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός στη Ρομποτική/ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική

Αλεξανδρούπολη

http://www.menexakis.gr

 

 

Θεόδωρος Παράσχος

Αναισθησιολόγος, Κλινικάρχης

Μαιευτική/Γυναικολογική κλινική Ελευθώ Καβάλας

http://www.elefthoclinic.gr

Πηγή: e-evros.gr