γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η Καβάλα ήταν ένας από τους λίγους σταθμούς στους οποίους ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας δεν πραγματοποίησε μεγάλη, ανοιχτή ομιλία. Κι αυτό έχει τη σημασία του, τόσο με βάση την πρόσφατη επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη (δείτε εδώ) όσο και με βάση τις επικείμενες επισκέψεις Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη (δείτε εδώ).

 

Πέρα από μια πρόχειρα στημένη ομιλία σε περιορισμένο ακροατήριο σε ξενοδοχείο της πόλης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν απευθύνθηκε μαζικά στον κόσμο όπως έκανε στις Σέρρες, όπου πήγε μετά την Καβάλα, ή όπως έκανε στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, που προηγήθηκαν της Καβάλας.  Δεν συνάντησε νεολαία, όπως έκανε στην Κομοτηνή.

 

Η ομιλία στην Καβάλα, σε ευρύ ακροατήριο και με προδιαφήμιση, φαινόταν άπιαστος στόχος. Τόσο γιατί οι στενοί υποστηρικτές Τζιτζικώστα την πόλη (που δημόσια το δηλώνουν) είναι ελάχιστοι αλλά και είναι και «στελέχη δεύτερης/τρίτης γραμμής», όσο και γιατί ακόμη κι οι λίγοι αυτοδιοικητικοί που έδωσαν το παρών στην «κλειστή» ομιλία του, φάνηκε ότι είτε δεν ήταν «αρκετοί» είτε δεν είχαν την πρόθεση να κινητοποιήσουν κόσμο.

 

Στην μικρή αυτή ομιλία στην Καβάλα έδωσαν το παρών ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος (ο οποίος όμως δεν τον υποδέχθηκε στο γραφείο του στη νομαρχία), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γ.Γραμμένος (η δήμαρχος απουσίαζε στη Γερμανία) αλλά και ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής.

 

Ήταν εκεί κι άλλοι αυτοδιοικητικοί (πρώην και νυν), όπως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Κώστας Γάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου Δημήτρης Πιπίνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ιωσηφίδης, ο πρώην δήμαρχος Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ο Ανδρέας Μπαλίκας, η Άννα Ζήκου.

 

Όλοι τους είχαν συνάντηση και συνομιλία… δευτερολέπτων που περιορίστηκε σε μια χειραψία ή σε ένα «καλωσόρισες» κλπ. Φάνηκε να είναι εκεί «από αγγαρεία» ή από τυπικά κομματική υποχρέωση.  

 

Σε καμία περίπτωση δεν άρμοζε τόσο «χλιαρή έως ψυχρή» υποδοχή σε έναν υποψήφιο πρόεδρο που σήμερα είναι ο μόνος που κατέχει μη κομματικό αξίωμα και αιρετή θέση, διοικώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

 

Απουσίαζαν και οι πρώην και νυν βουλευτές και πολιτευτές, με εξαίρεση τη Μαρίνα Φιλιππίδου και τον Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Οι μόνοι που συνόδευαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα σε όλες τις επαφές ήταν ο Γιάννης Πουρσαΐτίδης και η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου (υποψήφια βουλευτής Καβάλας με το ΛΑΟΣ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη Τζιτζικώστα, μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης).

 

Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στα γραφεία της ΝΟΔΕ αλλά δεν τον περίμενε στην είσοδο ο πρόεδρός της Κώστας Ευθυμιάδης, ο οποίος είχε μια έντονη τηλεφωνική επικοινωνία που δεν έλεγε να τελειώσει.

 

Όσο περίμενε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, άρχισε να παρατηρεί το καδραρισμένο πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να τον φωτογραφίσουν (και να προκύψουν και τα απαραίτητα παραπολιτικά σχόλια).

 

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, στη συνέντευξη που ακολούθησε ήταν (ως όφειλε εξάλλου) ουδέτερος και απέφυγε τις οικειότητες, με εξαίρεση μια σύντομη αναφορά στην γνωριμία του με τον Γιώργο Τζιτζικώστα, τον πρώην βουλευτή και υπουργό, πατέρα του σημερινού υποψηφίου προέδρου.

 

Σε γενικές γραμμές, διαπιστώθηκε ότι η ατολμία του επιτελείου Τζιτζικώστα να ετοιμάσει μεγάλη ομιλία στην Καβάλα, όπως τις άλλες πόλεις, δεν ήταν και τόσο εύστοχη επιλογή από την στιγμή που στο τέλος έδωσαν το παρών πολλοί (δειλά μεν αλλά αρκετοί) ενδεχομένως και γιατί βλέπουν ότι βάσει των δημοσκοπήσεων είναι ο πιθανός επόμενος πρόεδρος.

 

Διαπιστώθηκε πάντως ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος πρόεδρος έχει χαρακτηριστική άνεση να κινηθεί στους δρόμους και να μιλήσει με κόσμο, δίχως να φοβάται.

 

Το ρεπορτάζ λέει ότι έχει πολλούς «κρυφούς» υποστηρικτές, κυρίως νεαρότερης ηλικίας, στην τοπική ΝΔ. Τότε μάλλον πρόκειται για «βουβή δύναμη» που μάλλον δεν «μετριέται» με το πόσοι «επώνυμοι» έσπευσαν να τον συναντήσουν.