Το ΚΚΕ καταγγέλλει πως λιμενικοί στο λιμάνι της Κεραμωτής επιτέθηκαν σε ναυτεργάτες κατά την απεργιακή τους κινητοποίηση.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

 

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των λιμενικών στο λιμάνι της Κεραμωτής στην Καβάλα, όπου ναυτεργάτες και εργαζόμενοι από σωματεία, που στην πράξη εξέφραζαν την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, από τα χαράματα πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση, την οποία και περιφρουρούσαν.

 

Η πανελλαδική τεράστια επιτυχία της απεργίας που συνεχίζεται, η αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, το δίκαιο των αιτημάτων των ναυτεργατών που διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους, αποτελούν το «καρφί στο μάτι» των εφοπλιστών.

 

Η επιτυχία της απεργίας και στις γραμμές Καβάλας – Πρίνου, Κεραμωτής – Λιμένα είναι η καλύτερη απάντηση στις άθλιες μεθοδεύσεις του εφοπλιστή Μητσόπουλου, που για μια ακόμα φορά επιδόθηκε σε εκφοβισμό και απειλές στα πληρώματά του, υποχρεώνοντας τους ναυτεργάτες πριν την απεργία να υπογράψουν τις γνωστές «δηλώσεις» για τη μη συμμετοχή τους στην απεργία!

 

Η κυβέρνηση φέρει ατόφια την ευθύνη για τη συγκάλυψη τέτοιων πρακτικών και την ένταση της καταστολής ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί. Τους δικούς της νόμους, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αξιοποιούν οι εφοπλιστές για να τσακίσουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει στους ναυτεργάτες, για να αβγαταίνουν τα δικά τους κέρδη με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, τις κάθε είδους ενισχύσεις.

 

Ιδιαίτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο της περιοχής «παίρνει φόρα», αφού όλες οι παραβάσεις που καταγγέλλονται από το σωματείο ναυτεργατών σχετικά με τα ωράρια, τη διαμονή, την εντατικοποίηση τους θερινούς μήνες, τις οργανικές συνθέσεις και τόσα άλλα, μένουν … στα συρτάρια!

 

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους!

 

Όπως δεν είναι μόνοι τους οι απολυμένοι σε Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Με όπλο την αλληλεγγύη και την κοινή δράση μπορούν να κάνουν πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής»!

 

Να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες και εντείνουν την κρατική βία και καταστολή ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα τους μετατρέποντάς την σε πολιτική επιλογή – στήριγμα του δικού τους αγώνα. Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στους δρόμους του αγώνα και στις κάλπες!”