Βασικός τροφοδότης της οικονομίας και για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται δυνατό χαρτί για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν ενώ όπως φαίνεται η χώρα μας διαθέτει ουκ ολίγες επιλογές.

 

Παρόλο που συνήθως περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) ο city break είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει “ανάσα” ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς

 

Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα του city break και την Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA)

 

 

Αλεξανδρούπολη, η συνταγή της επιτυχίας

 

Η εξίσωση της επιτυχίας που η Αλεξανδρούπολη έχει κατακτήσει τον τίτλο του city break προορισμού έχει πολλές συνισταμένες, όπως σημειώνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:

 

«Αφενός η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη στην οποία μπορεί εύκολα να έχει κανείς πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και των απευθείας πτήσεων από Αθήνα. Είναι μια όμορφη πόλη με εξαιρετική γαστρονομία, αρχιτεκτονική και καλές υποδομές.

 

Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Συγχρόνως, οι επαγγελματίες της περιοχής, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και συνδράμουν στην προβολή της πόλης».

 

Πολύ βασικό όμως, όπως επισημαίνει ο κ.Παλακίδης «είναι ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Και ο δήμος αλλά ειδικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει ένα σημαντικό έργο προώθησης, είναι συνοδοιπόρος των επαγγελματιών, υλοποιεί αυτόνομες δράσεις, έχει ένα πλάνο στρατηγικής, τρέχει και προωθεί γενικότερα τον τουρισμό -καθώς η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός με πολλά πλεονεκτήματα (θάλασσα, φύση, ιστορία κτλ)- αλλά και τις πιο ειδικές μορφές τουρισμού, και δη τον city break».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, οι city break επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης ήταν ανέκαθεν Έλληνες ενώ από τους ξένους κυριαρχούν οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, και -κυρίως το καλοκαίρι- οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι.

 

(Με στοιχεία από iefimerida)