Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, συναντήθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης με κύριο θέμα συζήτησης τις αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου στον Δήμο Παγγαίου

 

Όπως αναφέρεται αναλυτικά και σε σχετικό δελτίο Τύπου: 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο σχετικά με τη νέα συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά.

 

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Ιουνίου στον Δήμο Παγγαίου, ζητώντας ο Βουλευτής την αποζημίωση και του φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές). Ειδική αναφορά έγινε στις περιοχές που δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί τα πορίσματα από το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ. Επί του ζητήματος των ζημιών λόγω χαλαζόπτωσης, ο Βουλευτής υπέβαλε, επίσης, ειδικό αίτημα για καταβολή και του ποσοστού 20% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

 

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδιάθετων σταφυλιών της φετινής χρονιάς, που δυστυχώς έμειναν στα αμπέλια, γεγονός που επέτεινε  το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους αμπελοκαλλιεργητές  ήδη από τα έτη 2020 και 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής καταβάλει διαρκείς προσπάθειες για το εν λόγω ζήτημα, έχοντας ήδη υποβάλει ειδική σχετική μελέτη για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιεργητές όλων των ποικιλιών τα τελευταία έτη, αιτούμενος την  καταβολή αποζημιώσεων μέσω de minimis.

 

Επίσης, συζητήθηκε και το πρόβλημα των ακτινιδίων, που παραμένουν απούλητα στα ψυγεία, όπως επίσης και των σπαραγγιών του Δήμου Νέστου. Το ίδιο, άλλωστε, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μηλοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας που δεν κατάφεραν να εξάγουν την παραγωγή τους, αλλά και οι καρπουζοκαλλιεργητές, των οποίων η παραγωγή δεν πωλήθηκε κατά τα έτη 2021-2022.

 

Ο Υπουργός  ανέφερε ότι θα εξετάσει όλα τα ζητήματα με προσοχή και διαβεβαίωσε το Βουλευτή για σύντομες και θετικές εξελίξεις.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό που ακούει πάντα με προσοχή τα προβλήματα που του μεταφέρω. Είναι γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας  και προσπαθεί πάντα για την επίλυσή τους. Πρόθεση του Υπουργείου είναι η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.  Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίζει να λαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. »

(δελτίο Τύπου Γιάννη Πασχαλίδη)