Τι ισχύει για τις περιπτώσεις μεταβίβασης και ακινησίας οχημάτων;

 

Χωρίς να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023. 

 

Η δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχύει και για την υποβολή της δήλωσης ακινησίας οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι  θα μπορούν να κυκλοφορούν «δωρεάν» τα οχήματά τους για τους δυο πρώτους μήνες του νέου έτους και πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 28 Φεβρουαρίου 2023 να υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του αυτοκινήτου τους καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

 

Αντίθετα όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. 

 

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

 

Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 

  • Μεταβίβαση οχήματος: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.  Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.

 

  • Επιστροφή τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

 

  • Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και  δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.  Οσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

 

Η διαδικασία της ψηφιακής ακινησίας

 

Για να θέσετε το αυτοκίνητο  σε  ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή  myCAR  της ΑΑΔΕ με  τους  κωδικούς  Taxisnet.  Στη συνέχεια: Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε  τον  Τ.Κ.  της  περιοχής,  την  οδό  και  τον  αριθμό.

 

  • Δηλώνετε  υπεύθυνα  το  χώρο  στάθμευσης,  ο  οποίος  πρέπει  να  είναι  ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

 

  • Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί  σε  ψηφιακή  ακινησία.  Στην  περίπτωση  που  υπάρχουν  συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Η  ψηφιακή  ακινησία  επιτρέπεται  μόνο  για  επιβατικά  Ι.Χ.  και  δίκυκλα  Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.  

 

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί  ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει  πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία αίρεται η   ακινησία,  επιβάλλεται  πληρωμή  των  τελών κυκλοφορίας  και το  πρόστιμο  εκπρόθεσμης  πληρωμής τους, καθώς και  διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. 

 

Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται  διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα  οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχο.

 

πηγη: ot.gr