Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας σας προσκαλεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7:30μμ, στην παρουσίαση του βιβλίου «Κάμπος» (εκδ. Άγρα) του Στρατή Βογιατζή στο θεατράκι της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

 

 

Το βιβλίο αρχικά θα παρουσιαστεί από το δημιουργό του εν είδει οπτικοακουστικής αφήγησης με λόγο και εικόνες. Την αφήγηση της βραδιάς θα ακολουθήσει το μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ της Έλενας Μαργαριτίδη “Υπνοβατώντας στον Κάμπο”. Η παρουσίαση έχει σαν στόχο να προ(σ)καλέσει το κοινό να στοχαστεί πάνω σε συμβιώσεις και κομποστοποιήσεις, σε υβριδικότητες και συμμείξεις της βιοποικιλότητας και τις ιστορίας, του πραγματικού και του φανταστικού και να διερωτηθεί πάνω στην έννοια της κατοίκησης μέσα σε ένα ασθμαίνοντα δυτικό πολιτισμό και μιας ανιμιστικής φύση που σαλεύει πλάι του. Θα ακολουθήσει κουβέντα με το κοινό.

 

 

“Ο αφηγητής του βιβλίου ως ένα πορώδες πλάσμα περιπλανιέται στον Κάμπο της Χίου, αναδιφά σε ιστορικά αρχεία, αλληλοεπιδρά με τους κατοίκους και τα ζώα του τόπου, φωτογραφίζει, καταγράφει μαρτυρίες, συσσωρεύει πειστήρια τα οποία ταξινομεί και αναδιατάσσει.. Ο Κάμπος στο τέλος μεταμορφώνεται σε ψηφιδωτό από παραβολές και ιστορίες, εικόνες μυθοπλαστικές ή πραγματικές, συμβάντα και επιστολές από το παρελθόν, βιογραφίες ανθρώπων, αποκόμματα από εφημερίδες, παιδικές μνήμες και εντυπώσεις του αφηγητή ο οποίος μέσα από παρεκβάσεις, λοξοδρομήσεις και επαναλήψεις, συναρμόζει με παιγνιώδη τρόπο.

 

 

Ο αναγνώστης παρόλη την έξαψη της εξερεύνησης του μυθιστορηματικού αυτού τόπου σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα λαβύρινθο, να περιπλανιέται σε ένα χώρο αυξημένης εντροπίας όπου τα ζώα εκτοπίζουν σταδιακά τους ανθρώπους, οι μνήμες γεννούν νέες χωρικές συσχετίσεις και το μυστήριο υπονομεύει διαρκώς τον ορθολογισμό” . (Από το ΔΤ της Άγρας)

 

 

Ο εξαιρετικός Alec Soth σημειώνει στο πρόλογο του βιβλίου: “Στο αξιοσημείωτο βιβλίο του Κάμπος ο Στρατής Βογιατζής επιστρέφει στη φαντασία μας ένα εξαιρετικό εύρος από ζώα και φασματικές παρουσίες. Είτε όμως βλέπουμε μια κατσίκα να κοιτάζεται στον καθρέφτη, είτε μια μοναχική φιγούρα να σκουπίζει σισύφεια ένα κομμάτι τσιμέντο μέσα σε ένα περιβόλι οι υποσχέσεις που μας δίνουν είναι ανεξιχνίαστες. Ένα μόνο μήνυμα μπορούμε να λάβουμε από τον Κάμπο του Βογιατζή: Είμαστε χαμένοι στον παράδεισο”.

 

 

Το Βιβλίο κέρδισε το βραβείο του καλύτερου φωτογραφικού βιβλίου το 2022 στο Nordic light international photography festival.

Είσοδος ελεύθερη.
www.stratisvogiatzis.com

 

(δελτίο Τύπου)