Νιώθετε κι εσείς αδύναμοι απέναντί της; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας απλώνει μια χείρα βοηθείας με τις κατάλληλες συμβουλές… απεξάρτησης από τη ζάχαρη.

 

Ξέρετε ότι για πολλούς από εμάς η ζάχαρη είναι εθιστική και ότι έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με κάποια φάρμακα; Γι’ αυτό συχνά είναι (πολύ) δύσκολο να την «κόψουμε», μιας και απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιηθεί η λαχτάρα για κατανάλωσή της.

 

Παρότι για την αναζήτηση ζάχαρης συνήθως συντρέχουν συναισθηματικοί λόγοι ή ένα αίσθημα έλλειψης ενέργειας –ίσως και από έλλειψη ύπνου– δεν παύουν να περνούν αρκετά πράγματα από τα χέρια μας.

 

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης μας εξηγεί τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε ώστε να τη βγάλουμε από τη ζωή μας όχι με έναν ή δύο, αλλά με 10 τρόπους!

 

Χρησιμοποιήστε φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης όπως στέβια, ερυθριτόλη που προέρχεται από φρούτα και ξυλιτόλη από φρούτα και λαχανικά.

 

Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη. Φαίνεται ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης κατά 25% έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της λαχτάρας για ζάχαρη έως και 60%.

 

Διώξτε τη ζάχαρη από το σπίτι και κρατήστε το γλυκό σαν επιδόρπιο σε μια έξοδο, αντί να το ψάχνετε συνεχώς στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας.

 

Κοιμηθείτε περισσότερο, καθώς ο ύπνος φαίνεται να μας βοηθάει να επιλέξουμε καλύτερα το τι θα φάμε, ενώ μειώνει σημαντικά τη λαχτάρα για ζάχαρη.

 

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και προτιμήστε νερό, τσάι, καφέ χωρίς ζάχαρη.

 

Αποφύγετε τα πλούσια σε ζάχαρη επιδόρπια. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με φρούτο και κανέλα, μέλι ή μαύρη σοκολάτα.

 

Αποφύγετε τις σάλτσες με ζάχαρη, όπως η κέτσαπ, η sweet chili sauce και η bbq sauce.

 

Προτιμήστε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς φαίνεται ότι όσο περισσότερο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, αλλά και αλάτι και λίπος.

 

Προσέξτε τα υγιεινά, επεξεργασμένα σνακ, όπως οι μπάρες πρωτεΐνης, τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες γκρανόλα και κάποια αποξηραμένα φρούτα, τα οποία φαίνεται ότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης.

 

Διαβάστε σωστά την ετικέτα στα συσκευασμένα τρόφιμα. Τα συστατικά αναγράφονται με σειρά περιεκτικότητας, οπότε όσο πιο ψηλά βρίσκεται η ζάχαρη στα συστατικά, τόσο μεγαλύτερο ποσότητα περιέχει το προϊόν.

 

 

πηγή: clickatlife.gr