γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης 

 

“ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ “ΤΡΥΠΕΣ” ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ GOV.GR.

 

Εκτεθειμένα σε κακόβουλες διαρροές τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

 

Πώς οι ψηφιακές εφαρμογές της κυβέρνησης στα κινητά αφήνουν ανοιχτά “παράθυρα” για εμπορική ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ εκμετάλλευση.

 

Στοιχεία πάνω από 1 εκατομμύριο ανυποψίαστων κατόχων τηλεφώνων διοχετεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών...” -είναι το Πρωτοσέλιδο της “ΕφΣυν”

της Πέμπτης 24 του Νοέμβρη 2022.

 

Και στη τέταρτη σελίδα με τίτλο: “Θηρευτής προσωπικών δεδομένων οι εφαρμογές της GOV.GR για κινητά”, διαβάζουμε: “...διαπιστώνουμε ότι “θηρευτές” προσωπικών δεδομένων και εν δυνάμει μηχανές “αξιοποίησης” των δραστηριοτήτων του ανυποψίαστου χρήστη φαίνεται ότι είναι και οι κρατικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (ιδιαίτερα με σύστημα Android) από το GOV.GR…

 

Η υπόθεση με τα “Big Data” που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις εφαρμογές παραπέμπει σε αντίστοιχη αξιοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που επεξεργάστηκε η αμφιλεγόμενη Palantir και στην Ελλάδα, με αφορμή την πανδημία (και την αντίστοιχη της Cisco από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών) -συμβάσεων που ακόμη παραμένουν αδιαφανείς ως προς τον σκοπό και τ' αποτελέσματα…

 

Εδώ να θυμίσουμε ότι πέραν της εμπλοκής της αμερικανικής Palantir σε ζητήματα “κοινωνικής μηχανικής” στο Meta/Facebook στις αμερικανικές εκλογές, πρόκειται για μια εταιρεία που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί και από την CIA, ενώ στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες...”. -Την επομένη, 25/11, η “ΕφΣυν” κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο: 

 

“Μισές απαντήσεις για τις εφαρμογές της GOV.GR σε κινητά”- “...Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς από τη στιγμή που υπάρχουν τηλεοράσεις...” έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο χωρίς να έχει σημασία εάν γνώριζε ήδη πως κυκλοφορούν κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις που σε ακούν και σε παρακολουθούν ακόμη και όταν είναι κλειστά:

 

“...Το 2015 μέλη οργανώσεων για την προστασία του απορρήτου ανακάλυψαν πως οι Smart TV της εταιρείας Samsung, που χρησιμοποιούν σύστημα Android και κάνουν χρήση του διαδικτύου παραήταν έξυπνες -ηχογραφούσαν όλα όσα λέγονταν στην εμβέλειά τους και όλα τα αρχεία ομιλίας (και εικόνας σήμερα) στέλνονταν για απομαγνητοφώνηση σε έναν άλλο ηγέτη της αγοράς του συστήματος φωνητικής αναγνώρισης στη Nuance Communication... Η “πολιτική κατασκόπευσης” η οποία συνοδεύει τη τηλεόραση -καλά διαβάσατε, πλέον μέχρι και οι τηλεοράσεις έχουν πολιτικές κατασκόπευσης- φανερώνει τα πολλαπλά επίπεδα του κατασκοπευτικού εγχειρήματος και των εμπορικών συμφερόντων που δρουν εκτός της σφαίρας επίγνωσής μας μέσα στα σπίτια μας…

 

Είναι ευτυχές το γεγονός που τουλάχιστον στην Καλιφόρνια το νομοθετικό σώμα πέρασε έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει τη συλλογή φωνητικών δεδομένων από τις Smart TV χωρίς τη “ρητή ενημέρωση” του πελάτου…

 

Το 2017 η FTC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) κατέληξε σε διακανονισμό 22 εκατ δολαρίων έπειτα από καταγγελία την οποία υπέβαλε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ κατά της Vizio, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες έξυπνων τηλεοράσεων παγκοσμίως.

 

Οι δραστηριότητες εφοδιασμού της Vizio μοιάζουν πιο επιθετικές και από εκείνες της Samsung.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η Vizio συνέλεγε “ανά δευτερόλεπτο ένα σύνολο πίξελ από την οθόνη της τηλεόρασης τα οποία αντιστοίχιζε με τα στοιχεία μιας βάσης τηλεοπτικών, κινηματογραφικών και εμπορικών δεδομένων”...

 

H FTC, σε μια ασυνήθιστα γλαφυρή ανάρτησή της, περιγράφει την απροκάλυπτη πώληση αυτού του συμπεριφορικού πλεονάσματος:

 

“...Στη συνέχεια η Vizio μετέτρεψε αυτό το βουνό δεδομένων (προσωπικών) σε χρήμα, πουλώντας το ιστορικό τηλεοπτικής παρακολούθησης των καταναλωτών σε διαφημιζόμενες

εταιρείες και αλλού…

 

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της FTC Μορίν Κ. Ολχάουζεν (...) επικρότησε σε ανακοίνωσή της τον διακανονισμό, επισημαίνοντας πως άνοιξε νέους δρόμους με την απόφαση πως “η προσωπική δραστηριότητα τηλεοπτικής παρακολούθησης εμπίπτει στον ορισμό των ευαίσθητων

πληροφοριών” οι οποίες χρήζουν προστασίας από την FTC.

 

Αυτού του τύπου η πρόνοια δεν πρόκειται να ανακόψει το παλιρροϊκό κύμα των παρεμφερών εισορμήσεων...” -ένα ελάχιστο δείγμα από το τελευταίο καταπληκτικό βιβλίο της αμερικανίδας Κοινωνικής Ψυχολόγου-Φιλοσόφου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Σοσάνα Ζούμποφ: “Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στο μεταίχμιο της Νέας Εξουσίας” 2020 (χαρίζουμε γνώση στον εαυτό μας αν το διαβάσουμε).

 

Βέβαια, των smartphone και των smart TV που χρησιμοποιούν συστήματα Android προηγήθηκε τον 18ο αιώνα ο σχεδιασμός του Πανοπτικού σωφρονιστικού ιδρύματος από τον Άγγλο φιλόσοφο και Νομικό Jeremy Bentham.

 

Στα μέσα του 20ου αιώνα ο Γάλλος Κοινωνιολόγος-Φιλόσοφος Μισέλ Φουκό υποστήριξε πως από τον 19ο αιώνα αρκετές αστικές θεσμικές ρυθμίσεις χρησιμοποίησαν το “σχέδιο” του Bentham έτσι ώστε οι πληθυσμοί να μπορούν να ελέγχονται και να καθοδηγούνται μέσω της επιτήρησης.

 

Τον 21ο αιώνα η κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει να έχει μετεξελίξει τον “μηχανισμό ελέγχου” του Bentham, εφαρμόζοντας την επιτήρηση στους δικούς της “εγκληματίες” -λέξη δανεική από τον Jeremy Bentham.

 

Οι “εγκληματίες” του Bentham σήμερα έχουν πάρει τη μορφή του ναζιστικής έμπνευσης “εσωτερικού εχθρού”:

 

“...θα συνιστούσα στους γείτονές μας να μην πανηγυρίζουν επειδή ο κ. Τσίπρας απείλησε τον πρέσβη της Γαλλίας ότι θα καταργήσει την αμυντική συμφωνία...”!!! -είπε ο Κούλης ως

νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός δείχνοντας προς κάθε κατεύθυνση τι πα να πει “νεοναζιστής”.

 

Ένας βαθύτατα πολιτικός όρος πράγμα που σημαίνει πως η ανάδειξη των ψεμάτων και των διαστρεβλώσεων που εμπεριέχονται σε αυτή τη φράση ώστε να καταδειχτεί ως “μνημείο πολιτικής αχρειότητας” και “τοξικότητας”, στην ουσία παίζει εντός του γηπέδου της κανονικότητας.

 

Όπως στο γήπεδο της κανονικότητας εξελίχθηκε και η αθλιότητα Σκυλακάκη που έπαιξε με την “απόφαση” και την “εκτέλεση” του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και της βίαιης εκπαραθύρωσης χαμηλοσυνταξιούχου, ώστε να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση “πρώτη φορά Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι αυτή η κυβέρνηση δεν έπαιξε στο γήπεδο της κανονικότητας -απόδειξη οι δικαιολογίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί της “διαστρέβλωσης της δήλωσης που είχε κάνει ως υπουργός το 2017: “...Οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί... αλλά μόνο σε περίοδο κανονικότητας ενώ σε περίοδο κρίσης το ρίσκο πρέπει να μοιράζεται μεταξύ δανειολήπτη, τράπεζας και νομοθέτη. Και όχι μόνο το έλεγα, το νομοθέτησα κιόλας. 

 

Πιστεύει τώρα η κυβέρνηση ότι έχουμε κανονικότητα και πρέπει να χαλαρώσει η προστασία;...”!!!

 

“Καταστρόφα”... που έλεγε και ο Κουστουρίτσα. Την “αθλιότητα” του Σκυλακάκη την αντιμετωπίσαμε με τη μαλακία του Τσακαλώτου: ιδού η κανονικότητα του “επιτελικού κράτους” του Κούλη -ενός σύγχρονου πανοπτικού σωφρονιστικού ιδρύματος.

 

Υ.Γ. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ως Εισαγγελέας του Ιδρύματος -συγγνώμη- του Αρείου Πάγου, θέλοντας ίσως να αντικαταστήσει τον Πίνατ, γαύγισε τον Κώστα Τζαβάρα.