γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ήταν η  3η Δεκεμβρίου 1918 τότε που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Ελληνικής Κυβέρνησης  το Α 248/1918  Βασιλικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί την 29η Νοεμβρίου 1918 που αναγνώριζε τον Δήμο Καβάλας ως Νομικό πρόσωπο .

 

H Καβάλα λειτουργούσε ως Δήμος ήδη από την στιγμή της απελευθέρωσής της τον Ιούνιο του 1913.  Από το 1913 έως το Νοέμβριο του 1918 είχε ήδη τέσσερις δημάρχους: τον Γεώργιο Πρωτόπαπα τον Κλεάνθη Τερμεντζή το Νικόλαο Σερδάρογλου και τον Ευγένιο Ιορδάνου.

 

Την 3η Δεκεμβρίου 1918 έγινε ουσιαστικά η επανασύσταση των τριών Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας δηλαδή των Σερρών της Δράμας και της Καβάλας, με το Βασιλικό αυτό Διάταγμα.

 

Αυτό έγινε λίγο λιγότερο από έναν μήνα μετά την αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από την περιοχή. Ήταν απαραίτητη αυτή η νομοθετική ρύθμιση για την Ανατολική Μακεδονία, καθώς η περιοχή αυτή είχε ενταχθεί ως "Στρατιωτική Επιθεώρηση Δράμας" στο βουλγαρικό κράτος για δύο περίπου χρόνια (1916-1918).

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Εκατό συν τέσσερα  χρόνια Δήμος Καβάλας , 104 χρόνια άλλοτε ζοφερά και πέτρινα άλλοτε χαρούμενα και ελπιδοφόρα. Η μικρή πόλη περιορισμένη γύρω από το φρούριο είχε μεγαλώσει την εποχή εκείνη,  είχε ανοίξει φτερά , ήταν το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής , η γεωγραφική της θέση βοήθησε στην ανάπτυξη .

 

Ο Δήμο μας και ειδικότερα η  πόλη της Καβάλας  , συνολικά, γνώρισε πάνω από 30 Δημάρχους, Δημαρχεύοντες εκλεγμένους και διορισμένους. Υπήρξαν εποχές που οι .. δημαρχεύοντες ήταν για μερικές μόνο ημέρες.

 

Αυτός με την μεγαλύτερη θητεία ήταν ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης , δύο δικαστικοί άσκησαν τα καθήκοντα του Δημάρχου ορισμένοι από την κεντρική διοίκηση . Ο Μενέλαος Κουτσάκος από 12 Αυγούστου 1950 μέχρι 21 Μαΐου 1951 , ήταν εισαγγελέας .

 

Ο Α. Μαρκόπουλος, πρόεδρος Πρωτοδικών, από 24 Σεπτεμβρίου 1974 μέχρι 31 Μαΐου 1975. Πρώτος Δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Γεώργιος Πρωτόπαπας , καπνέμπορας , ανέλαβε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του 1913 και άσκησε τα καθήκοντα του Δημάρχου μέχρι τον Αύγουστο του 1913.

 

Στις σκληρές βουλγαρικές κατοχές των περιόδων 1916-1918 και 1941-1944 οι κατακτητές όρισαν δικούς τους δημάρχους στην πρώτη περίοδο δημάρχευσαν από κοινού και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Σερδάρογλου και ο μουσουλμάνος Χαμδή Σουλειμάν . Στην μικρή γερμανική κατοχή 1941 Απρίλιος και Μάιος ορίστηκε από τους Γερμανούς ως Δήμαρχος ο γιατρός Αναστάσιος Αποστολάτος.

 

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι από τον λαό Δημήτρης Παρτσαλίδης (1934) και Κώστας Τσολάκης (1967) είχαν απομακρυνθεί από τότε καθεστώτα. Ο Δ. Παρτσαλίδης είχε εκλεγεί νωρίτερα και βουλευτής.

 

Από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου πέρασαν ως σύμβουλοι και εκλέχθηκαν και βουλευτές ο Πασχάλης Δούκας, ο Γιώργος Καλαντζής, Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης, ο Μιχάλης Τιμοσίδης , Δημήτρης Εμμανουηλίδης , ο Ηλίας Ιωαννίδης , και ο Ντίνος Κλειτσιώτης .

 

Ο Στάθης Εριφυλλίδης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου της Καβάλας με τις πρώην κοινότητες της Νέας Καρβάλης και Χαλκερού από την 1η Ιανουαρίου του 1999.

 

Το 2011 ο Δήμος Καβάλας συνενώθηκε με τον Δήμο Φιλίππων με έδρα την πόλη της Καβάλας και πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου ήταν ο Κωστής Σιμιτσής.

 

Από την ιστορική έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι του γνωστού Νομοθετήματος  “Καποδίστρια” για την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους προηγήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια ακόμα συνένωση κοινοτήτων και οικισμών με μεγάλους Δήμους.

 

Το γεγονός αυτό έγινε από τις 14 Μαρτίου του 1922 μέχρι της 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Όλα αυτά προκύπτουν από Βασιλικά Διατάγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά Φ.Ε.Κ. Τότε λοιπόν η Καβάλα ως Δήμος προσάρτησε τις κοινότητες Αμισιαννών, Ζυγού ,Αμυγδαλεώνα, Κορυφών, Λιμνιάς, Δάτου, Παλαιάς Καβάλας, Πολυνέρου, Φιλίππων και Χαλκερού. Να προσθέσουμε ότι μέχρι τότε ο συνοικισμός Παληό Τσιφλίκ ήταν στην κοινότητα Αμισιαννών , αν και η κοινότητα είχε ανασυσταθεί (Δεκέμβριος του 1922) .

 

Το Παληό Τσιφλίκ έμεινε στην Καβάλα ,το 1940 με Βασιλικό Διάταγμα (22-8-1940 ΦΕΚ 271) μετονομάσθει σε «Σύμβολον» .Αργότερα έγινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κοινότητα και ξανά προσαρτήθηκε στον Δήμο Καβάλας.

 

Στις εκλογές του 2014 οι Καβαλιώτες του ενιαίου Δήμου εξέλεξαν την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο την γιατρό Δήμητρα Τσανάκα. Δήμαρχος της πόλης από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι ο Θόδωρος Μουριάδης .