Στην Σαμαρίνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους σαράντα, και όπως δηλώνουν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του καιρού, έχοντας συντροφιά το τζάκι και καλή παρέα.

 

Το τοπίο άλλαξε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Η θολός ορίζοντας και το χιόνι έχουν καλύψει τα χωριά. Την συντροφιά των λίγων κατοίκων αναζήτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, λίγο προτού αρχίσει η άφιξη των επισκεπτών.

 

Χτισμένη στις πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο περίπου 1.550 μ, η Σαμαρίνα, είναι το χωριό που προσφέρει κατάλυμα και καλό φαγητό σε εκείνους που αναζητούν περιπέτειες στα χιόνια και τις χιονοδρομικές πίστες. Ο Θεόδωρος Αβέλας, κάτοικος του χωριού έχει συνηθίσει τις μεταπτώσεις του καιρού και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες με την γνωστή φιλοξενία.

 

Ο συγχωριανός του Σωτήριος Φώτος, περιμένει όλο το χρόνο γιατί το χιόνι φέρνει επισκέπτες. Σε απόσταση περίπου 13 χλμ. το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, μετά βίας διακρίνεται καλυμμένο μέσα στην ομίχλη. Ήδη έχει είκοσι εκατοστά χιόνι και σύντομα θα προσφέρει μια καλή πίστα για καταβάσεις. Όσοι προτιμούν τους ήρεμους περιπάτους, μπορούν να γεμίσουν προμήθειες τα σακίδιά τους και να ξεκινήσουν τις διαδρομές στα ατελείωτα μονοπάτια, πλήν μετά μεγίστης προσοχής.

 

Με τους ξενώνες και τα καταστήματα εστίασης, η ζωή κυλά με πιο γρήγορους ρυθμούς, παρέες και ευχάριστους θορύβους.

 

Πηγή: makthes.gr