Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και ήδη οι πρώτοι μάρτυρες θα αρχίσουν να καταθέτουν από αύριο.

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς πλέον δυο εισαγγελείς ανηλίκων, η Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή συνεχίζουν την ποινική προκαταρκτική έρευνα, καλώντας σε κατάθεση νέους μάρτυρες που μπορεί να εισφέρουν στοιχεία.

 

Τα αδικήματα που διερευνά η Εισαγγελία είναι δύο: Το πρώτο αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην Εισαγγελία. Μέχρι αυτή την ώρα, τα πρόσωπα που βρίσκονται υπό εισαγγελικό έλεγχο είναι τέσσερα. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, τον οποίο έχει καταγγείλει ο 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση, και άλλους τρεις εργαζομένους σε δομές της «Κιβωτού».

 

Η Εισαγγελία μελετά τις τουλάχιστον 10 καταγγελίες που έχει στα χέρια της από τον Συνήγορο του Πολίτη και οι οποίες αφορούν στην πλειονότητά τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα τέλη Αυγούστου έφτασαν στην Εισαγγελία δύο διαδοχικά e-mails του Συνήγορου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο σε αυτά να υπάρχει άμεση αναφορά σε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Οι εισαγγελικές αρχές θα κρίνουν την υπόθεση βήμα βήμα και από τα στοιχεία που θα τους προκύψουν θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Μέχρι στιγμής κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες που ενδέχεται να εισφέρουν στοιχεία ή να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες.

 

Πάντως ακόμα και στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα μελετήσει εάν θα λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

 

Δεν αποκλείεται δε οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της «Κιβωτού» να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.

 

πηγή: kathimerini.gr