Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας εξυγιάνσεως – μεταβιβάσεως των «Ναυπηγείων Ελευσίνος», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. 

 

Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση για το πρόβλημα των ναυπηγείων που σας θυμίζω ότι κρατά εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς λύση.

 

Και επειδή η προοπτική αναβίωσης ενός ή και των δύο κατά προτίμηση ελληνικών ναυπηγείων, του Ναυπηγείου Ελευσίνος μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο φίλος μου ο Άδωνις και ο φίλος μου ο Νίκος, και ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων πριν από δυο μήνες. 

 

Η προοπτική λοιπόν αυτή έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι είμαστε στην τελική ευθεία να αποφασίσουμε για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.  Έχουμε πει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση -εμείς, η Κυβέρνηση, τη βάζουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση- να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και να υποστηριχθούν και τα υπόλοιπα καράβια του στόλου που είναι η ανάγκη όπως καταλαβαίνετε αυξάνεται όσο αυτά γηράσκουν, παλιώνουν δηλαδή και φθείρονται.

 

Και το δεδομένο είναι  ότι με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή μας, με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Να περνάνε δηλαδή χρόνο στη θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια.

 

Άρα χρειαζόμαστε και μια βιομηχανική υποδομή. Είναι απαραίτητη, θα έλεγα εθνική προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η βιομηχανική υποδομή, εδώ με τα ναυπηγεία, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλη αυτή η προσπάθεια. 

 

Μεγάλη προσπάθεια! Με τη συνδρομή των εργαζομένων που άντεξαν, στήριξαν την πρωτοβουλία μας, έκαναν υπομονή αλλά τώρα βλέπουμε πραγματικά ένα καινούριο μέλλον μπροστά τους. 

 

Τους επενδυτές οι οποίοι, εκτιμώ, ότι θα πληθύνουν όταν με το καλό συμφωνήσουμε και για τη ναυπήγησης των ελληνικών πλοίων για το Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή θα εισέλθει και επενδυτικό σχήμα. Αυτό είναι το πλάνο τουλάχιστον, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον εκδηλωμένο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οπότε από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τι πολλαπλό θετικό όφελος αυτό έχει και για την εθνική οικονομία και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και για τις δυνατότητες τους Πολεμικού μας Ναυτικού και την εθνική ασφάλεια σε δύσκολους καιρούς. 

 

Συγχαρητήρια κυρίως στον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή, τον κ. Νίκο Παπαθανάση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν. 

 

Εμείς απλώς συνδράμαμε, στηρίξαμε. Βρήκαμε αν θέλετε λύση στις τεχνικές λεπτομέρειες και δεν ήταν λίγες που υπήρχαν, ακόμα και νομικής φύσεως. 

 

Απομένει το τελικό στάδιο, δηλαδή κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία στα δικαστήρια, επεξεργασία, έγκριση (θέλουμε να πιστεύουμε), και από εκεί και πέρα δρομολογείται η δημιουργία ενός στην ουσία καινούριου λειτουργικού ναυπηγείου υπό την διαχείριση της ΟΝΕΧ, του επενδυτή δηλαδή, τη συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή κι ενός μεγάλου ναυπηγικού οίκου του εξωτερικού προκειμένου να συνδράμει στην ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο. 

 

Γιατί είπαν ότι το ναυπηγείο, όπως είναι δομημένο να λειτουργήσει, δεν θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ναυπήγηση και υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν θα έχει δηλαδή μόνο έναν πελάτη με τις ευκολίες ή τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, αλλά θα υποστηρίζει, θα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες της Ελληνικής Ναυτιλίας. Άρα, πολλαπλό το όφελος. 

 

Συγχαρητήρια! Μεγάλη προσπάθεια και σήμερα νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση, στην τελική φάση.