Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιάνος Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Παρευρέθησαν επίσης βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους στρατιωτικούς συντάκτες:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες είδατε τι γίνεται με τις ελληνικές φρεγάτες. Ενδιαφερόμαστε, απ’ ότι μάθαμε, για το πρόγραμμα των κορβετών. Πώς προχωρά η χώρα στο επίπεδο των εξοπλισμών;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δηλώσει σε κάθε τόνο προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας και σήμερα -κατά τη διάρκεια της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας- πέταξαν δύο καινούργια “Rafale”, τα δύο που ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που όπως ξέρετε είναι υπό παράδοση αυτό το διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία. Μόλις ήρθαν από την Γαλλία. Τα παρέλαβε ένα άλλο “Rafale” που απογειώθηκε από τη βάση του στην Τανάγρα.

 

Μακάρι, θα έλεγα εγώ, σε κάθε γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουμε ένα ή περισσότερα καινούργια μέσα να εμφανίζονται στους ελληνικούς ουρανούς. Καταλαβαίνετε ότι ο συμβολισμός είναι ισχυρός. Τα επόμενα τέσσερα “Rafale” από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια.

 

Όπως σας είπα, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα “Rafale”, προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα. Έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια.

 

Περισσότερη διακλαδικότητα, περισσότερη δικτυοκεντρικότητα αφού στην σύγχρονη, την ψηφιακή εποχή, η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στο χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων Κλάδων, είναι χρήσιμης σημασίας που τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει λοιπόν και η Πολεμική Αεροπορία.

 

Μια που λέω λοιπόν για ψηφιακή εποχή, χθες στην Γαλλία στα Ναυπηγεία της “Group Naval”, στη Λωριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας, παρέστην στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας “Belharra” FDI, για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού -το πρώτο καράβι αυτού του είδους που καθελκύεται αυτές τις μέρες- παρουσία βέβαια (και μετά από πρόσκληση) του ομολόγου μου, του Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

 

Μία μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, ασφαλώς όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού. Η δεύτερη λοιπόν φρεγάτα, ναυπηγείται ήδη εκεί στα Ναυπηγεία της “Group Naval”, με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Όπως ξέρετε, τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχές και τέλος του 2025. Άρα είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, με ταχύτατους ρυθμούς κι είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες αυτού του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές ιδίως δυνατότητες που έχει, αφού στην ουσία κι αυτό μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας κάθε πληροφορίας που όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο τακτικό περιβάλλον, το ναυτικό και όχι μόνο, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε επίπεδο εξοπλισμού.

 

Είχα ευκαιρία να περιηγηθώ με τους ανθρώπους της εταιρείας, με το προσωπικό που θα στελεχώσει το πλοίο, αφού ήδη έχει επιλεγεί ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα αλλά και να ανταλλάξω απόψεις με το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται ήδη εδώ κι αρκετό καιρό στη Λωριάν και παρακολουθούν από κοντά όλη την διαδικασία, διασυνδέουν την κατασκευάστρια εταιρεία με εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, αλλά εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες.

 

Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία εξελίσσεται. Αποδεικνύεται μέσα σε αυτά τα προγράμματα που τρέχουν γρήγορα και νομίζω ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με τα τελειότερα μέσα, τα πιο σύγχρονα μέσα, σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με τις κορβέτες;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα των κορβετών είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής.

 

Αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν και με το χρηματοδοτικό, το πρόγραμμα αποπληρωμής δηλαδή, το οποίο θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε, να το καλύψουμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας. Έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής και βέβαια με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή ελληνικά Ναυπηγεία.

 

Εφ’ όσον δοθούν επαρκείς, ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα αξιολογηθούν βέβαια από το Πολεμικό Ναυτικό. Νομίζω είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι’ αυτό το ζήτημα. Και βέβαια υπάρχει και η άσκηση της option, της εναλλακτικής δηλαδή, για τέταρτη φρεγάτα ανάλογα με το πώς θα αξιολογηθούν οι τελικές προτάσεις που θα έρθουν από τους “φιναλίστ”, αν θέλετε, και γι’ αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε κοντά θα έλεγα σε αποφάσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ με τον ομόλογο σας στείλατε κι ένα μήνυμα για κοινό μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας και πάλι απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι στις προκλήσεις; Παραμένει ισχυρή η συμμαχία με τη Γαλλία;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στην ελληνική και γαλλική αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ομόλογός μου, Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης κι αυτά τα θέματα. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να υπερισχύσουν αυτοί που επιθυμούν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Κατανοούν όλοι τις διαφορές που έχουμε, την ένταση που υπάρχει, τις προκλήσεις, αλλά και τις προσβολές. Έκανα λόγο και για προσβολές σε καθημερινή σχεδόν βάση από τους γείτονες. Θα θέλαμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο κατανόησης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να πέσουν οι τόνοι.

 

Οι σύμμαχοί μας είναι κοντά μας και οι Γάλλοι, θα έλεγα, είναι πιο κοντά σε μας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμμαχοι που πάντα διαχρονικά, κατανοούσαν τα επιχειρήματά μας και ήταν δίπλα μας, νομίζω και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο πράξεων. Όλα αυτά τα εξοπλιστικά που κάνουμε τη Γαλλία, η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σ’ αυτή τη συμφωνία κι έχουν διατυπώσει την άποψή τους να εφαρμοστεί, εάν απαιτηθεί, νομίζω αποδεικνύουν καλύτερα απ’ όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης.

 

(δελτίο Τύπου)