Δύο σημαντικές ειδήσεις σημαδεύουν τις εξελίξεις, καθώς από τη μία αποφασίζεται η ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και από την άλλη φαίνεται ότι πάει σε ναυάγιο ο διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ Καβάλας (υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου).

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, για την Αλεξανδρούπολη, - όπου υπήρχε ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες - το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στη λήψη της προαναφερόμενης πολιτικής απόφασης σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Πηγές θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποίησης να εξετάζει πλέον άλλες μορφές αξιοποίησης του λιμανιού. Σε ό,τι αφορά τους λόγους της ματαίωσης του διαγωνισμού που είχε φτάσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα, αυτοί έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, με τα καινούργια δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η απόφαση, με βάση το δημοσίευμα, προέκυψε έπειτα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο.

 

Αναφορικά με την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα, οι εξελίξεις αναμένονται στο τέλος του μήνα. Όπως φαίνεται ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με το υφιστάμενο πλαίσιο εμπορικής εκμετάλλευσης της υποδομής,

δηλαδή τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ και φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει δεσμευτική προσφορά, με συνέπεια η πιθανότερη έκβαση για τον διαγωνισμό να είναι να κηρυχθεί άγονος.

 

Έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει άμεσα μία εγχώρια αποθήκη αερίου.

 

Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.

 

Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

 

Η υπόγεια αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής Αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

 

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.

 

Επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas S.A.

 

Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI.

 

πηγή inergeia.gr