Μια νέα ανακάλυψη, την 4η στην θάλασσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energeanplc. 

 

Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς» στο Block 12 που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, είναι δηλαδή μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm.

 

Η Energean προχωρεί τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την γεώτρηση.

 

Σχετικά ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

 

«Λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της παραγωγής από το κοίτασμα Karish, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι το γεωτρητικό  μας πρόγραμμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από 5 στις 5  επιτυχημένες γεωτρήσεις, συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Energean, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας της περιοχής.

 

Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από δυνητικές επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για την Περιοχή Ολύμπου με επίκεντρο τόσο τις υφιστάμενες και μοναδικές για τη Μεσόγειο υποδομές μας, όσο και πιθανές νέες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».  

 

Αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά»

 

Ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) πιστοποίησε για την Energean δυνητικά αποθέματα της τάξης των 11,75 bcm στο κοίτασμα «Αθηνά», αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Energean που αναφερόταν σε 8 bcm, έπειτα από μελέτες με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της γεωτρητικής διαδικασίας.  

 

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζευς» και η αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου και, πλέον, η εταιρεία προχωρεί το αναπτυξιακό της σχέδιο.

 

Η Energeanαναμένεται να προχωρήσει στην τελική ενημέρωση για τις συνολικές ποσότητες της Περιοχής Ολύμπου στις αρχές του 2023, με βάση την ειδική έκθεση (CPR- Competent Persons Report) που ετοιμάζεται από την D&M.

 

Γεώτρηση τώρα στο Block 23

 

Σημειώνεται ότι το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMax έχει τώρα μετακινηθεί στο Block 23 της θάλασσας του Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση της δομής «Ηρακλής», με στόχο φυσικό αέριο από το Μειόκαινο.